Historisk arkiv

Delegering av beslutningsmyndighet - omtaksering av eiendom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Delegering av beslutningsmyndighet i forbindelse med omtaksering av eiendommer

Finansdepartementet har i brev av 7. desember 1998 til Oslo kommune uttalt:

"Etter lov av 6. juni 1975 nr 29 om eigedomsskatt til kommunane § 33 annet ledd, jf byskatteloven § 4 fjerde ledd, har formannskapet kompetanse til å forlange særskilt verdsettelse i tiden mellom de alminnelige takseringer hvor verdien av en eiendom ved inntrådte forandringer antas å være vesentlig forøket eller forminsket i forhold til andre eiendommer. Oslo kommune har innført kommunal parlamentarisme, jf kapittel 3 i kommuneloven av 25. september 1992 nr 107. Dette innebærer at kommunen ikke har formannskap. Etter en tidsbegrenset overgangsregel i kommuneloven § 61 nr 2 bokstav a ble formannskapets myndighet i henhold til særlov tillagt kommunestyret. Overgangsregelen gjaldt fram til ny valgperiode startet høsten 1995. Formålet med overgangsregelen var å gi anledning til rydde opp i kompetanseforholdene i særlovgivningen. Dette er imidlertid ikke blitt gjort i forhold til eiendomsskatteloven.

I kommuner uten formannskap antar departementet at kompetansen i henhold til byskatteloven § 4 fjerde ledd må ligge hos kommunestyret. Det vises her til kommuneloven § 6.

I Deres brev reises spørsmål om det vil være anledning til å delegere kompetansen i henhold til byskatteloven § 4 fjerde ledd videre til byrådet. Etter departementets syn åpner kommuneloven § 20 nr 3 første punktum for slik delegasjon. Det vises til kommuneloven § 2 som fastsetter at loven også gjelder for kommunal virksomhet i medhold av andre lover."