Historisk arkiv

Opsjoner til ansatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Spørsmål i forbindelse med opsjoner til ansatte

Finansdepartementet har i brev av 19. februar 1999 til et advokatfirma uttalt:

"Vi viser til Deres brev av 26. januar d å vedrørende ovennevnte.

1 Tildeling av opsjoner til markedsverdi

Problemstillingen gjelder om gevinst ved salg eller innløsning av opsjon skal beskattes som arbeidsinntekt i tilfeller hvor den ansatte har betalt en premie tilsvarende markedsverdien på opsjonen.

Det avgjørende for om en opsjonsfordel skal beskattes etter sktl § 42 trettende ledd er om det er tilstrekkelig sammenheng mellom opsjonsfordelen og arbeidsforholdet. Ved denne vurderingen må det legges vekt på om det er arbeidsforholdet som foranledniger ervervet av opsjonen. Vurderingstemaet vil være hvorvidt arbeidstakeren i kraft av arbeidsforholdet oppnår en fordel han ellers ikke ville oppnådd.

At det betales en så høy premie for opsjonen at det ikke vil foreligge noen skattepliktig fordel ved ervervet av opsjonen, vil ikke ha selvstendig betydning for om fordelen ved senere salg eller innløsning av opsjonen skal beskattes som arbeidsinntekt. Er opsjonen lagt ut for fritt salg, uten fortrinnsrett e l for ansatte, og den ansatte erverver opsjonen på samme vilkår som enhver annen kan erverve den på, vil det imidlertid normalt ikke foreligge tilstrekkelig sammenheng mellom opsjonen og arbeidsforholdet til at en ev gevinst ved salg eller innløsning av opsjonen kan beskattes som arbeidsinntekt.

2 Arbeidsgivers fradragsrett for lønnselementet ved ansatteemisjoner til underkurs og tildeling av opsjoner til ansatte

I den nye regnskapsloven av 17. juli 1998 nr 56 er transaksjonsprinsippet innført som grunnleggende regnskapsprinsipp. I Ot prp nr 42 (1997-98) uttaler Finansdepartementet at transaksjonsprinsippet bl a innebærer at opsjonsordninger til ansatte skal regnskapsføres til virkelig verdi. Den fordel som har blitt beregnet for den ansatte (lønnselementet) skal således anses som en regnskapsmessig kostnad. I Deres brev stilles det spørsmål om hvorvidt lønnselementet også er skattemessig fradragsberettiget.

For å få fradrag i alminnelig inntekt må vilkårene i skatteloven § 44 første ledd være oppfylt. Det følger av denne regelen at den post det kreves fradrag for, i dette tilfellet den fordel ved opsjonen/ansatteemisjonen som har blitt beregnet for den ansatte, må være oppofret av skattyter. Vilkåret innebærer at den fordel som den ansatte beskattes for må lede til en reduksjon av arbeidsgivers formuesstilling. For å få fradrag etter skatteloven § 44 må dette vilkåret være oppfylt, uavhengig av om lønnselementet i slike ordninger skal anses som en regnskapsmessig kostnad.

På ervervstidspunktet vil den fordelen som beregnes for den ansatte ikke innebære noen fradragsberettiget utgift for arbeidsgiver, da det ikke forekommer noen oppofrelse fra arbeidsgiver. I tilfeller der en opsjon kan oppfylles ved at arbeidsgiver utsteder nye aksjer, vil heller ikke innløsning av opsjonen innebære noen reduksjon av arbeidsgivers formuesstilling. I slike tilfeller er det de øvrige aksjonærene som bærer belastningen ved at nye aksjer utstedes, da verdien på deres aksjer utvannes."