Historisk arkiv

25.02.1999 Forskrift om avgrensing av fritak for investeringsavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Forskrift om avgrensing av fritak for investeringsavgift på driftsmidler mv til bruk i jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk

Lovdata
Rettslige informasjonssystemer
Rådhusgaten 7 - B
0151 OSLO


Deres ref

Vår ref

Dato

98/2685 SA LRD/KR

25.2.1999


Forskrift om avgrensing av fritak for investeringsavgift på driftsmidler mv til bruk i jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk

I

Finans- og tolldepartementet har den 25. februar 1999 med hjemmel i Stortingets vedtak av 30. november 1998 om merverdiavgift og avgift på investeringer mv avsnitt II § 14 nr 1 jf § 4 fastsatt forskrift om avgrensning av fritak for investeringsavgift i driftsmidler mv til bruk i jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk.

§ 1
Denne forskrift gjelder anskaffelser, herunder innførsel, som det i henhold til avsnitt II § 4 i Stortingets vedtak om merverdiavgift og avgift på investeringer mv ikke skal betales avgift av.

§ 2
Registreringspliktige næringsdrivende i jordbruk, husdyrhold, hagebruk og gartneri som produserer og omsetter egne produkter, og skogbruk skal i samsvar med bestemmelsene i denne forskrift ikke betale investeringsavgift på driftsmidler mv hovedsakelig til bruk i disse næringene.

§ 3
Som husdyrhold anses avl, oppdrett og hold av husdyr, herunder tamrein og pelsdyr, til bruk i jord- og skogbruk eller for produksjon av melk, kjøtt, skinn, ull, egg mv.

Som hagebruk/gartneri anses dyrking av grønnsaker, frukt, bær og blomster og andre plantevekster på friland eller under glass, plast og lignende, samt tiltrekking av planter.

§ 4
Fritaket i § 2 gjelder ikke for driftsmidler mv til bruk i virksomhet med utnyttelse av rett til jakt og fiske, rett til uttak av jord, torv, sand, grus, stein eller sanking av bær, kongler, mose, tang, tare og lignende selv om slik virksomhet drives i tilknytning til jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri eller skogbruk.

§ 5
Fritaket i § 2 omfatter foruten anskaffelse, også egen fremstilling av driftsmidler samt uttak av omsetningsvarer mv til bruk som driftsmidler i virksomheten.

Fritaket omfatter også arbeid, som reparasjoner, vedlikehold mv, på grunn, herunder vei, bygning, anlegg eller på vare som er eller vil bli driftsmiddel i virksomheten.

§ 6
For bygninger og anlegg, herunder installasjoner, særskilte innretninger og utstyr som inngår i bygningen eller anlegget, er det et vilkår for avgiftsfritak etter denne forskrift at disse er beliggende på landbrukseiendom. Dette gjelder ikke for pelsdyrnæringen eller for jordbruksveg (grende- og gardsveger, seterveger, dyrkingsveger og reindriftsveger) eller skogsveg, herunder samle- og lasteplass for skogsvirke.

§ 7
Ved oppføring, påkostning eller ombygging av bygning eller del av bygning, skal det ikke betales investeringsavgift dersom bygningen eller del av bygningen helt ut eller hovedsakelig er til bruk i næringer som nevnt i § 2. Dersom bygningen eller del av bygningen bare delvis er til slik bruk, og denne bruken ikke er den hovedsakelige, skal beregningsgrunnlaget deles forholdsmessig mellom antatt bruk i næringer som nevnt i § 2 og annen bruk.

Bestemmelsen i foregående ledd gjelder også for anlegg eller del av anlegg. Bestemmelsen gjelder tilsvarende for reparasjoner, vedlikehold og drift av bygninger og anlegg.

§ 8
Ved leasing av varer er leasingselskap som går inn under lov av 10. juni 1988 nr 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner kapittel 3 fritatt for å beregne investeringsavgift såfremt leasingkunden ved kjøp av samme driftsmiddel ville vært fritatt for å beregne investeringsavgift. Det er et vilkår at driftsmidlets kostende med tillegg av renter og omkostninger blir dekket av den leie som blir betalt i løpet av en avtalt minste leietid og at kontrakten er uoppsigelig fra leasingselskapets side.

Bestemmelsen i første ledd gjelder tilsvarende for leasing fra utenlandsk leasingselskap dersom virksomheten om den hadde vært drevet av et innenlandsk leasingselskap ville gått inn under lov om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner kapittel 3.

§ 9
Dersom et driftsmiddel eller deler av dette ved anskaffelsen var fritatt for avgift etter denne forskrift, men innen tre år etter anskaffelsen disponeres til formål som skulle medført avgiftsberegning på anskaffelsestidspunktet, skal avgift beregnes av alminnelig omsetningsverdi på bruksendringstidspunktet.

§ 10
Avgiftsfritaket gjelder bare for varer som leveres eller uttas og arbeid som utføres etter tidspunktet for denne forskriftens ikrafttredelse.

Ved isolert levering av maskiner og maskinelt utstyr som leverandøren skal montere, tilknytte mv for oppdragsgiveren, anses levering å være skjedd på det tidspunktet alt er ferdig overlevert. Er noen del av slik leveranse innført fra utlandet av oppdragsgiveren, skal det ikke betales investeringsavgift dersom innførselen er skjedd etter 31. oktober 1998 og leverandøren i henhold til kontrakten foretar montering, tilknytning, innkjøring mv etter 31. desember 1998.

§ 11
Denne forskrift trer i kraft 1. januar 1999.


Forskrift om oppheving av forskrift om avgrensning av området for investeringsavgift i jordbruk med binæringer og skogbruk

I

Finans- og tolldepartementets forskrift av 28. oktober 1969 fastsatt med hjemmel i lov av 19. juni 1969 nr 67 om avgift på investeringer m.v. §§ 4 og 7 og lov av 19. juni 1969 nr 66 om merverdiavgift § 75 om avgrensning av området for investeringsavgift i jordbruk med binæringer og skogbruk oppheves.

II

Denne forskrift trer i kraft 1. januar 1999.


Forskrift om endring av forskrift om frivillig registrering av bortforpaktere av landbrukseiendom

Finans- og tolldepartementet har den 25. februar 1999 med hjemmel i lov av 19. juni 1969 nr 66 om merverdiavgift § 28 a fastsatt endring av forskrift av 22. august 1973 med senere endringer om frivillig registrering av bortforpaktere av landbrukseiendom.

I

§ 7 skal lyde:

Frivillig registrert bortforpakter skal beregne og betale investeringsavgift i samsvar med lov av 19. juni 1969 om avgift på investeringer m.v., og Finansdepartementets forskrift av februar 1999 om avgrensning av fritak for investeringsavgift på driftsmidler mv til bruk i jordbruk, husdyrhold, hagebruk, gartneri og skogbruk.

II

Endringen trer i kraft 1. januar 1999.


Forskrift om endring av forskrift om delvis fritak for investeringsavgift på driftsmidler i industri og bergverk

Finans- og tolldepartementet har den 25. februar 1999 med hjemmel i Stortingets vedtak av 30. november 1998 om merverdiavgift og avgift på investeringer mv avsnitt II § 14 nr 1 jf § 2 fastsatt endring av forskrift av 19. juni 1979 med senere endringer om delvis fritak for investeringsavgift på driftsmidler i industri og bergverk.

I

§ 10 første ledd første punktum skal lyde:

Bestemmelsene i denne forskrift gjelder ikke for driftsmidler til bruk i næringsvirksomhet som det etter merverdiavgiftsloven §§ 31 og 40 skal leveres årsoppgave for.

II

Endringen trer i kraft 1. januar 1999.


Kunngjøringen bes foretatt i Norsk Lovtidend avdeling I.


Med hilsen

Tor Lande e.f.
avdelingsdirektør

Trude Nyberget
avdelingsdirektør

Vedlegg

Gjenpart: Skattedirektoratet