Historisk arkiv

Brev fra EU-kommissær de Silguy til finansminister Restad: Dialog med EUom økonomisk og monetære spørsmål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding

Nr 18/99
Dato 19.3.1999

Brev fra EU-kommissær de Silguy til finansminister Restad: Dialog med EUom økonomisk og monetære spørsmål

EU-kommissær Yves-Thibault de Silguy har i et svarbrev til finansminister Gudmund Restad sagt seg enig i at det er ønskelig med en styrket dialog mellom EU og Norge om økonomiske og monetære spørsmål.

Dette ble drøftet da statsministeren og finansministeren hadde samtaler i Brussel 19. januar med Kommisjonens president Santer og kommissær de Silguy. Under disse samtalene åpnet de Silguy for å nedsette arbeidsgrupper på embetsnivå for å utrede grunnlaget for en styrket dialog.

Etter samtalene i Brussel skrev finansminister Restad i et brev til kommissær de Silguy at vi fra norsk side er positive til å delta i arbeidsgrupper som kan drøfte disse spørsmålene. I brevet til de Silguy gjentok Restad at en forutsetning fra norsk side for å delta i slike grupper er at penge- og valutapolitikken ligger fast. Videre gjentok han at resultatet av folke-avstemmingen i 1994 må respekteres. På denne bakgrunn er det ikke aktuelt at norsk økonomisk politikk gjøres til gjenstand for formelle overvåkningsprosedyrer av EU-organer.

I sitt svarbrev gjentar de Silguy den felles målsettingen om å bidra til valutastabilitet. I brevet tar han til orde for at en styrket dialog primært bør skje innenfor eksisterende samarbeidsfora mellom EU og EFTA-landene. Samtidig stiller Kommisjonen seg åpen for andre løsninger og synspunkter fra norsk side. Finansdepartementet vil orientere finansdepartementene i de øvrige EFTA-landene om brevet fra de Silguy. Statssekretærene Åslaug M. Haga i Utenriksdepartementet og Endre Skjørestad i Finansdepartementet vil i nær framtid reise til Brussel for å ha samtaler med EU-kommisjonen om oppfølgingen av de Silguys brev.


Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen