Historisk arkiv

Forslag til strengere retningslinjer for salg av rødsprit

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Finansdepartementet

Brev til APs stortingsgruppe av 23.02.2000

Arbeiderpartiets stortingsgruppe
v/Einar Olav Skogholt
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

EOS/ie restad2

99/3412 SA

23.2.2000

Forslag til strengere retningslinjer for salg av rødsprit

Jeg viser til ditt brev av 4. februar 2000 der det bes om en redegjørelse for hvor langt arbeidet med å revidere regelverket for teknisk sprit har kommet, og når endrede forskrifter vil foreligge.

På grunn av en rekke arbeidsoppgaver både i Sosial- og helsedepartementet og i Finansdepartementet, har så langt departementet ikke hatt mulighet til å prioritere arbeidet med en gjennomgåelse av reglene for teknisk sprit. Jeg kan på det nåværende tidspunkt ikke si noe nærmere om nytt regelverk.

Jeg vil imidlertid påpeke at omsetningen av rødsprit allerede i dag er underlagt forholdsvis streng regulering. Det er kun Arcus Produkter AS som har anledning til å forestå salg av rødsprit. Salg må skje direkte fra Arcus Produkter AS eller via særskilt godkjent forhandler. Retten til å være forhandler kan når som helst trekkes inn av Rusmiddeldirektoratet. Det er forbudt å selge rødsprit til personer under 15 år, personer som er beruset, eller personer som det er grunn til å tro vil misbruke rødspriten. Det er også gitt bestemmelser om merking, lagring og i hvilke kvanta rødsprit kan selges.

Rødsprit er tilsatt denatureringsstoffer. Denatureringsstoffene skal sikre at rødspriten gjøres utjenelig som drikk. Hensynet til å gjøre rødspriten udrikkelig må imidlertid veies opp mot hensynet til liv og helse. Det vil ikke være mulig å sikre seg mot ethvert misbruk.

Med hilsen
Gudmund Restad