Historisk arkiv

Et tryggere samfunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Et tryggere samfunn

Avisartikkel, 27.07.99

Kriminaliteten truer vår trygghet og dermed også livskvaliteten til det enkelte menneske. Voldskriminaliteten fører til at mange blir utrygge og redde for å ferdes ute. Den volden som rammer stadig flere - både direkte og indirekte - er uakseptabel.

Voldskriminalitet, som annen kriminalitet, må bekjempes etter to hovedstrategier: ved forebygging og ved effektiv straffeforfølging av lovbrudd.

Når det gjelder en effektiv straffeforfølging er jeg opptatt av å gjøre noe på flere områder. For det første har utviklingen den senere tid vist at politiets målrettede innsats gir resultater. I storbyene er kriminaliteten redusert i inneværende år i forhold til i fjor. Jeg vil derfor legge til rette for at politiet har ressurser slik at dette gode arbeidet kan fortsette.

For det andre har jeg vært opptatt av at politiet får de nødvendige metoder for å bekjempe alvorlig kriminalitet, særlig den organiserte delen av virksomheten. Jeg er svært bekymret for utviklingen, også i Norge, i retning av internasjonalisering og brutalisering av kriminaliteten.

Organisert kriminalitet berører en rekke ulike områder som narkotikahandel, hvitvasking av penger, menneskesmugling, prostitusjon/hallikvirksomhet og alvorlige vinnings- og voldsforbrytelser. Det er en kjensgjerning at den organiserte kriminaliteten er lukket og svært vanskelig å etterforske. For å møte denne virkeligheten har Justisdepartementet i vår lagt frem et forslag for Stortinget som åpner for mer effektive politimetoder, som for eksempel utvidet adgang til telefonavlytting. Jeg mener at vi ved utformingen av metodene også har ivaretatt hensynet til rettssikkerhet og personvern.

For det tredje er jeg opptatt av at organiseringen og styringen av politiets virksomhet må bli bedre. Dette er nødvendig for å møte dagens utfordringer. Justisdepartementet arbeider derfor med spørsmål knyttet til opprettelsen av et politidirektorat.

Både av hensyn til samfunnet og den preventive effekt av reaksjonen, men også for å hindre lange varetekter, er det viktig å gjennomføre raske straffereaksjoner overfor kriminalitet. For å oppnå dette må det legges til rette for rask saksbehandling i politiet og hos påtalemyndigheten, samt at det foretas en rask beramming av straffesaken ved domstolen. Departementet arbeider derfor med flere prosjekter der målet er hurtigere behandling gjennom hele straffesakskjeden.

En effektiv straffeforfølging er viktig. Minst like viktig er å forebygge kriminalitet. Forebygging er et ansvar for alle parter i samfunnet. Jeg er opptatt av at arbeidet må skje i et nært samarbeid mellom lokale kommunale etater, lokalt politi og frivillig arbeid. På dette området vil jeg utfordre lokale politikere til å delta i debatten. Her må vi jobbe sammen for å få gode resultater. Dette gjelder både spørsmål knyttet til hvilke tiltak som er de fornuftige og hvordan vi skal gjennomføre tiltakene.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen