Historisk arkiv

Galt om Justisdepartementet og korrupsjonsanklager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Av fung. departementsråd Hans Olav Østgaard

Galt om Justisdepartementet og korrupsjonsanklager

Avisartikkel, 16.07.99

Aftenposten har i en lang serie reportasjer rettet søkelyset mot mulig korrupsjon i norsk utlendingsforvaltning. Slik utfører avisen fortjenestefullt pressens viktige samfunnsrolle som vaktbikkje når andre kontrollsystemer eventuelt har sviktet. Det sier seg selv at såvel Justisdepartementet som andre berørte myndigheter er interessert i å komme til bunns i disse alvorlige påstandene. Ledelsen i departementet er blitt orientert av politi- og påtalemyndigheter om etterforskningen som er igangsatt, og vil selvsagt yte best mulig bistand i dette arbeidet.

Dessverre forekommer det en del feil i Aftenpostens reportasjer som bidrar til å skape et uriktig bilde, blant annet av Justisdepartementets rolle. Avisen hevder at Utlendingsdirektoratet i februar 1998 sendte inn to rapporter til Justisdepartementet som inneholdt «en rekke grove korrupsjonsanklager» mot en tidligere ansatt i UDI. Slik avisen fremstiller det, kan det også se ut som om saken ikke ble fulgt opp av departementet.

Det faktiske forhold er imidlertid at brevene fra UDI til departementet i februar 1998 ikke dreide seg om korrupsjonssaken, men om en klage vedrørende en advokats salærpraksis. Saken ble fra departementets side oversendt disiplinærnemnda for advokater, som for øvrig ga advokaten medhold.

Det er altså ikke riktig at Justisdepartementet har mottatt rapporter fra UDI om korrupsjonsanklager som ikke har vært fulgt opp. Det korrekte forhold fremgår av de dokumenter som Aftenposten i juni ba om innsyn i – og fikk – uten at dette kommer korrekt frem i reportasjene.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen