Historisk arkiv

Ikke nei til kosovoflyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Ikke nei til kosovoflyktninger

Avisartikkel, 25.03.99

Hvis situasjonen krever det, skal vi selvfølgelig være klare til å motta flyktninger fra Kosovo. Med overskriften «Vil ikke ta imot flyktninger» har Vårt Land dessverre vinklet oppslaget om denne saken og intervjuet med meg på en måte som blir misvisende.

Justisdepartementet holder nær kontakt med Utenriksdepartementet om dette spørsmålet. Norsk holdning er at vi i øyeblikket best kan hjelpe krigens ofre i nærområdene, blant annet i nabolandet Makedonia. Et viktig poeng er at dersom kosovoalbanere i stor grad blir mer permanente flyktninger, kan det bidra til å legitimere etnisk rensing fra serbisk side, slik vi så det i Bosnia. Det vil i tilfelle gjøre det enda vanskeligere å skape varig fred i området.

Så vil vi selvfølgelig vurdere situasjonen fortløpende. Hvis forholdene skulle forverre seg, og FNs Høykommissær kommer til at andre europeiske land må avlaste nærområdene, er naturligvis krigsflyktningene velkommen hit. Utlendingsdirektoratet har en beredskap i tilfelle en slik situasjon skulle oppstå.

Det er altså ingen motsetning mellom denne beredskapen og vår holdning om at hjelpen i første omgang bør settes inn i nærområdene. Derfor blir det helt galt når Vårt Land skriver at «Norge kommer ikke til å ta imot kosovoalbanske flyktninger».

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen