Historisk arkiv

Ny lotterilov - et bidrag til å styrke gambler-miljøene?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Ny lotterilov - et bidrag til å styrke gambler-miljøene?

Avisartikkel, 17.06.99

Under overskriften «Frykter rendyrkede gambler-miljøer» har Aftenposten den 14. juni en artikkel om regjeringens fremleggelse av forslag til ny lotterilov. Fordi artikkelen på en rekke punkter ikke er utfyllende nok, ser jeg det nødvendig å bidra med enkelte presiseringer.

Frivillige organisasjoner er en viktig ressurs i det sivile samfunn og bidrar til ytterligere utvikling av velferdssamfunnet. Jeg er opptatt av å sikre organisasjonenes inntekter. Dette lovforslaget vil på sikt bidra til å styrke organisasjonenes inntekter fra lotterivirksomhet. Når det likevel er behov for visse reguleringer henger dette blant annet sammen med at det har utviklet seg noen uheldige forhold i dette markedet. Jeg kan nevne aktiviteter som ulovlige lotterier som drives kommersielt for egen vinning, problemer med spilleavhengighet og etablering av spillesteder med tilknytning til kriminelle miljøer.

Hovedhensynene bak det nylig fremlagte forslaget til ny lotterilov, er at den skal bidra til en mer rettferdig fordeling av de frivillige organisasjonenes inntektsmuligheter fra spill og lotterier. Videre skal loven sikre at størst mulig andel av omsetningen fra lotteriene skal gå til det samfunnsnyttige eller humanitære formålet organisasjonen arbeider for. Det er også lovens formål at lotterimarkedet skal utvikle seg i samfunnsmessig betryggende former. Et nødvendig virkemiddel for å sikre disse hensyn, er at man etablerer en tilfredsstillende kontroll med virksomheten. Dette er lovens klare utgangspunkter.

Det er misvisende når Aftenposten skriver at «...pengeautomatene skal nå skrus ned og fjernes fra butikker og kjøpesentre, og samles i puber, restauranter og rene spillehaller». Det er riktig at regjeringen foreslår en innstramning i forhold til plassering av gevinstautomater. Hovedhensynet bak en slik innstramning, er at man på denne måten har en mulighet til å håndheve den foreslåtte 18-årsgrensen for spill på gevinstautomater. Det er i lovforslaget ikke noe til hinder for at automater fremdeles kan være utplassert i kjøpesentre, men da på en slik måte at automatene står samlet i en avskjermet del av lokalet, slik at lokalinnehaver har en mulighet til å påse at aldersgrensen overholdes og for øvrig kan føre tilsyn med spillet. Innføring av aldersgrense er også et viktig ledd i arbeidet med å forhindre spilleavhengighet, et tema Aftenposten gjennom en rekke artikler tidligere har belyst. Politisjef Stein Arne Hustad utrykker bekymring for at automatene nå skal plasseres der det er bråk og uro fra før. Til dette er det å si at lovforslaget legger opp til at det fremdeles er politiet som skal utstede tillatelser og ha ansvaret for å vurdere hvor automatene skal plasseres. Politiet vil på den måten selv kunne forhindre utplassering i uønskede lokaler.

For å redusere gambler-aspektet har Justisdepartementet i forskrift om typegodkjenning av gevinstautomater satt krav om at innskudd på automatene ikke skal overstige fem kroner, og at samlet gevinst ikke skal overstige 200 kroner. Videre er det satt krav om at alle automater skal ha en angrefunksjon slik at spilleren når som helst kan få utbetalt resterende innskudd og oppnådd gevinst. Forskriften trådte i kraft den 28. august i fjor og bransjen har fått frist til 1. april 2001 til å skifte ut automater som ikke oppfyller kravene i forskriften.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen