Historisk arkiv

Nyttig besøk med mange impulser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Nyttig besøk med mange impulser

Artikkel i Finnmarken, 11. juni 1999

For en uke siden besøkte jeg Sør-Varanger for å se og høre mer om problemene rundt prostitusjonen i Tana. Jeg oppfattet besøket som meget nyttig og lærerikt for Justisdepartementet. Men etter å ha lest lederen i Finnmarken, begynner jeg å lure på om vi har deltatt på samme viktige oppdrag.

Finnmarken vil ha det til at det var en «pinlig seanse», at ordfører Sundelin nesten måtte true meg ut av hotellet for å treffe lokalbefolkningen og at jeg skulle ha utvist «arroganse og mangel på politisk folkeskikk».

Jeg vil gjerne få presisere følgende:

  • Alle som på forhånd ba om et møte, fikk det. På den korte tiden rakk vi da også å møte politimyndighetene, ordførerne i berørte kommunene, kvinnegrupper, representanter for Sametinget og Barentsrådets Oddrunn Pettersen..
  • Under besøket ba varaordføreren i Tana om et møte. Dette ble imøtekommet ved at jeg spontant stilte opp.
  • Vi hadde på forhånd ikke mottatt noe signal om at det var ønskelig at vi skulle stille opp på noe folkemøte. Også det ble improvisert på stedet - naturlig nok fra min side, men jeg skjønner selvsagt at noen syntes det ble i snaueste laget.

Til vårt videre arbeid med saken fikk med oss nyttige innspill og impulser fra besøket i Tana og Kirkenes. Vi tar problemet i høyeste grad på alvor, og vil snart komme tilbake med tiltak som kan bøte på problemet - uten at det går ut over rettssikerheten eller brennemerkerenkeltpersoner og folkegrupper.

Lagt inn 16. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen