Historisk arkiv

Påstander om fusk og korrupsjon skal avklares (Aftenposten)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Påstander om fusk og korrupsjon skal avklares (Aftenposten)

Avisartikkel, 23.07.99

Aftenposten har i løpet av noen sommeruker hatt flere oppslag med påstander om advokater som fusker i asylsaker og om korrupsjon og utro tjenere i utlendingsforvaltningen.

Tiltak er satt i verk for å få klarhet i disse forholdene:

Justisdepartementet har for det første bedt de fylkesmannsembetene med størst utbetalinger av salær i asylsaker om å foreta kontroller av disse utbetalingene. Departementet ønsker med dette å få klarlagt om det er noe i påstandene om at advokater og tolker har fått utbetalt salær fra det offentlige på uriktig grunnlag. Fylkesmennene skal sende inn en rapport om resultatet av kontrollen innen 1. oktober 1999. Rapportene vil danne grunnlag for en vurdering av eventuelle endringer av dagens ordning med fri rettshjelp i asylsaker.

Justisdepartementet tar dernest påstandene om korrupsjon i utlendingsforvaltningen alvorlig. Påtalemyndigheten har nå startet etterforskningen av påstandene som har kommet fram. Etterforskningen vil gi grunnlag for enten å avkrefte spekulasjoner som rammer forvaltningen i dag, eller gi grunnlag for å rydde opp i uriktige forhold. Jeg legger til grunn at etterforskningen vil ivareta rettssikkerheten for alle berørte. Justisdepartementet og de øvrige berørte myndigheter vil bistå påtalemyndigheten i deres arbeid og avventer nå resultatene av etterforskningen.

Det er likevel på sin plass å nevne at Utenriksdepartementet har tatt initiativ til en gjennomgang av visumrutinene ved ambassadene, og at det ellers foregår en løpende etterprøving av rutiner knyttet til utstedelse av visum. Dette vil legge grunnlaget for en eventuell endring av rutinene for denne praksisen, dersom det viser seg å være behov for dette.

Det er prisverdig at Aftenposten utfører sin viktige samfunnsrolle som vaktbikkje i denne type saker, men på enkelte områder blir avisens fremstilling ensidig og ukorrekt:

Avisen skriver i artikkelen «UDI skjulte korrupsjonsmistanker» (20.7) at tre UDI-direktører skjulte opplysninger om korrupsjonsmistanker i forbindelse med behandlingen av en sak om arbeids- og oppholdstillatelse for en pakistansk tolk da saken ble sendt til Justisdepartementet.

Jeg finner grunn til å reagere på dette oppslaget. Etter gjennomgang av departementets dokumenter som har tilknytning til Aftenpostens artikkel, har jeg konstatert at Utlendingsdirektoratet gjorde oppmerksom på at det forelå korrupsjonsbeskyldninger, men at det ikke forelå noe bevis for beskyldningene. UDI ba videre Justisdepartementet vurdere spørsmålet om arbeids- og oppholdstillatelse til den tidligere tolken.

Dokumentene også i denne saken vil bli stilt til rådighet for påtalemyndigheten.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen