Historisk arkiv

Påstander om fusk og korrupsjon skal avklares

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Påstander om fusk og korrupsjon skal avklares

Avisartikkel, 22.07.99

Det har i løpet av noen sommeruker vært flere oppslag i media med påstander om advokater som fusker i asylsaker og om korrupsjon og utro tjenere i utlendingsforvaltningen.

Tiltak er satt i verk for å få klarhet i forholdene:

Justisdepartementet har bedt de fylkesmannsembetene med størst utbetalinger av salær i asylsaker om å foreta kontroller av disse utbetalingene. Departementet ønsker med dette å få klarlagt om det er noe i påstandene om at advokater og tolker har fått utbetalt salær fra det offentlige på uriktig grunnlag. Fylkesmennene skal sende inn en rapport om resultatet av kontrollen innen 1. oktober 1999. Rapportene vil danne grunnlag for en vurdering av eventuelle endringer av dagens ordning med fri rettshjelp i asylsaker.

Justisdepartementet tar også påstandene om korrupsjon i utlendingsforvaltningen alvorlig. Politiet har nå startet etterforskningen av påstandene som har kommet frem. Etterforskningen vil gi grunnlag for enten å avkrefte spekulasjoner som rammer forvaltningen i dag, eller gi grunnlag for å rydde opp i uriktige forhold. Jeg legger til grunn at etterforskningen vil ivareta rettssikkerheten for alle berørte.

Justisdepartementet og de øvrige berørte myndigheter vil bistå politi- og påtalemyndigheter i deres arbeid og avventer nå resultater fra etterforskningen.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen