Historisk arkiv

Politidirektorat uten demokratisk kontroll?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Statssekretær Bjørn Solbakken

Politidirektorat uten demokratisk kontroll?

Avisartikkel, 07.07.99

Aftenposten skriver i lederartikkelen «Behov for å ile langsomt» (6. juli) at det er «fare for at et politidirektorat kan bli et statspoliti med utenomparlamentiske fullmakter.» Aftenpostens tvil om "hvorvidt statsråden er den øverste ansvarlige for politietatens virksomhet..." er det etter Justisdepartementets (regjeringens) oppfatning ingen grunn til å bibeholde.

Som kjent er utgangspunktet for direktoratsforslaget et vedvarende og stadig mer aktualisert styrings-og effektivitetsproblem når det gjelder politiets virksomhet. Departementet er ikke organisert slik at de nye utfordringene som politiet står overfor, kan behandles og løses på en tilfredsstillende måte. I NOU 1999: 10 ble dette på ny markert: "Utvalget har også vurdert departementets organisasjon og arbeidsform som uhensiktsmessig og uegnet for å lede en av Norges største virksomheter." En direktoratsløsning vil være en god løsning på et effektivites- og styringsproblem som departementet i stigende grad står overfor.

I forslaget til ny organisering av politiets sentrale ledelse (inklusivt opprettelsen av et politidirektorat) som vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av høsten, vil spørsmålene omkring demokratisk styring og kontroll av politiet bli behandlet inngående.

Departementet ser faktisk direktoratsløsningen mer som en mulighet til å styrke de reelle politiske styringsfunksjonene, enn å svekke dem. Begrunnelsene for denne og andre vurderinger som er foretatt i forbindelse med opprettelsen av et politidirektorat, vil Stortinget bli invitert til debatt om, i proposisjonsforslaget.

Departementets forutsetning for direktoratsmodellen er selvsagt bibehold av statsrådens fulle og hele konstitusjonelle og parlamentariske ansvar for politiets virksomhet. I tillegg vil vi utforme forslaget slik at direktoratsmodellen styrker den desentrale stukturen i politiet og sikrer departementet de nødvendige politisk arbeidsbetingelser og frigjør det for en type enkeltsaker som ikke hører hjemme i dets rolle som "sekretariat for politisk ledelse."

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen