Historisk arkiv

Skal ikke avvise alle russere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Skal ikke avvise alle russere

Avisartikkel, 3. august 1999

Nordlys tar i en lederartikkel den 27. juli opp spørsmål knyttet til grensetrafikken i Nord-Norge, og det arbeid Justisdepartementet har satt igang for å håndtere de uheldige sidene av denne.

Jeg mener helt klart at den utvidede grensetrafikken mellom Norge og Russland har gitt og gir mye positivt for begge land, for eksempel når det gjelder næringsliv, handel og kultur. En side ved denne trafikken som ikke er så heldig, er prostitusjonstrafikken. I noen situasjoner er det som følge av denne registrert ordensforstyrrelser og tilfeller av kriminalitet i Finnmark. Dette skjer i små oversiktlige samfunn, og denne realiteten må vi forholde oss til. Det er viktig å bekjempe dette uten å ramme den vanlige og viktige grensetrafikken mellom Norge og Russland. Det vil om kort tid bli laget retningslinjer som skal sikre en lik forståelse og praksis i utøvelsen.

Jeg er særlig bekymret for det som ser ut til å være en organisert virksomhet, og føler dyp uro for kriminaliteten som følger i kjølvannet av prostitusjonstrafikken. Derfor har vi gitt politiet i Finnmark ekstra ressurser for å kunne følge opp dette problemet. Stortinget har vedtatt en ny paragraf i utlendingsloven som vi nå vurderer. Den nye lovparagrafen gir grunnlag for bortvising, og er et av mange verktøy politiet har for å bekjempe ordensforstyrrelser. Loven skal ikke brukes til å bortvise folk på bred basis. Enhver bortvisning vil bli gjort etter individuell vurdering. Vi rammer ikke alle. Det er viktig at grensetrafikken får utvikle seg.

Loven vil ikke true rettssikkerheten, slik Nordlys frykter. Denne organiserte ulovlige virksomheten må vi reagere. Det gjør vi også mot norsk organisert ulovlig virksomhet.

For øvrig arbeider jeg nå med Seksuallovbruddutvalgets innstilling (NOU 1997:23). Der vurderer vi ulike spørsmål og tiltak som knytter seg til emnet prostitusjon, enten dette skjer i Oslo, Finnmark, eller andre steder, samt andre spørsmål knyttet til seksuallovbrudd. Jeg reiser også til Sverige i august for å studere den lovgivning som er etablert der.

Lagt inn 6. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen