Historisk arkiv

Trygghet og vitnebeskyttelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Trygghet og vitnebeskyttelse

Avisartikkel, 26.07.99

Trygghet i samfunnet er et overordnet mål. Regjeringen vil gjøre sitt for at folk skal føle trygghet i hverdagen. Et godt fungerende rettsvesen må til for å sikre at det blir reagert mot overgrep og kriminalitet. Men rettsvesenet trenger at hver og en stiller opp som vitner når det kreves.

Derfor er jeg opptatt av å sikre vitneplikten og vitnenes trygghet. I de groveste straffesakene hender det at et vitne opplever at det setter egen trygghet i fare å stå frem og forklare seg. Noen kriminelle miljøer viker ikke tilbake for trusler mot vitner for å få dem til å tie.

Jeg vil derfor foreslå tiltak for å trygge vitnene. Justisdepartementet har fått utredet spørsmålet om å bruke anonyme vitner i rettssalen i helt spesielle tilfelle, og vil sende denne utredningen på høring til høsten. Også vitner som forklarer seg for politiet som grunnlag for videre etterforskning kan iblant trenge sikkerhet mot at de behøver å stå frem i rettssalen. Utfordringen er å finne en løsning som både sikrer effektiv bekjempelse av alvorlig kriminalitet og ivaretar rettssikkerheten, slik at vi unngår at uskyldige blir dømt. Jeg vil også ta opp forslag om å styrke den strafferettslige beskyttelsen for vitner, ikke minst politifolk som vitner i kraft av sin stilling.

I tillegg til dette vil jeg se p praktiske tiltak som kan beskytte vitnene, som sperring av vitnets adresse i folkeregisteret og ikke minst sikkerheten i domstolene. Til sammen er det mitt mÂl at tiltakene vil styrke vitneplikten som et fundament i norsk rettspleie.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen