Historisk arkiv

Vi holder løfter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum

Vi holder løfter

Avisartikkel, 27.07.99

Jeg viser til lederartikkel i avisen den 16. juli 99 med tittelen «Dørums løftebrudd». Jeg føler behov for å kommentere artikkelen.

Den 11. juni meddelte vi at asylsøkere allerede fra og med 15. juni kunne få midlertidig arbeidstillatelse rett etter at politiavhøret er gjennomført. Bakgrunnen er at vi ønsker å gjøre det lettere for asylsøkere å komme seg ut av isolasjonen de lett havner i når de blir sittende lenge i mottaket mens asylsaken deres behandles.

Den 15. juni ble det gjort endringer utlendingsforskriften slik at alle asylsøkere som avhøres etter denne dato spørres om de ønsker arbeidstillatelse i Norge. De som svarer positivt får tillatelsen av Utlendingsdirektoratet (UDI). En forutsetning er at det ikke er tvil om søkerens identitet. Det vil heller ikke bli gitt arbeidstillatelse dersom asylsøknaden er åpenbart grunnløs.

Asylsøkere som er avhørt før 15. juni må anmode om å få arbeidstillatelse. Disse kan få tillatelse uten at de har tilbud om arbeid. Tidligere måtte det foreligge et konkret tilbud om arbeid før arbeidstillatelse ble gitt. Siden UDI både gir midlertidige arbeidstillatelser til nyankomne asylsøkere og behandler anmodninger om arbeidstillatelser fra asylsøkere som kom fra før 15. juni, vil behandlingen nødvendigvis ta litt tid. Denne situasjonen vil bli betydelig bedre etterhvert som de som kom før 15. juni har fått sine tillatelser. Justisdepartementet ba i brev av 29. juni UDI om å prioritere behandlingen av midlertidige arbeidstillatelser for asylsøkere.

Det er ønskelig å la politiet utstede arbeidstillatelser, men da må selve loven endres. Et arbeid med dette er i gang og saken vil bli forelagt Stortinget.

Lagt inn 5. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen