Historisk arkiv

Tale ved åpning av Kulturnett Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Tale av statssekretær Per Kristian Skulberg

Tale ved åpning av Kulturnett Norge

Universitetsbiblioteket, Drammensvn.42, Oslo
8. desember 1998

Gode forsamling!

Jeg tror de fleste som er her i dag, vil være enige med meg i at det var få eller ingen som for tjue år siden kunne forestille seg at vi i 1998 skulle åpne et Kulturnett Norge.

Det er produksjonen og markedsføringen av innholdstjenester som avgjør hvem som blir de store aktørene på internett. Da har vi også identifisert de viktige kulturpolitiske utfordringene som ligger bak etableringen av det norske kulturnettet.

Hvordan begynte så denne ballen å rulle?

Med rapporten fra et statssekretærutvalg i januar 1996 om bruk av informasjons-teknologi, kalt "Den norske IT-veien. Bit for Bit", ble i alle departementene utfordret til å stake ut veien videre når det gjaldt IT-bruken på deres respektive fagområder og bedt om å sette i verk oppfølgende tiltak.

Som svar på denne utfordringen, utarbeidet Kulturdepartementet et grunnlags- materiale om IT-bruken på kulturområdet og de utfordringer vi her står overfor. På denne basis ble det i 1997 laget en handlingsrettet IT-plan for kulturområdet i årene 1998-2001.

Tittelen "Skape, bevare, formidle" på bakgrunnsmaterialet griper trolig noe grunnleggende når det gjelder våre mål og arbeidsformer på kulturområdet.

Jeg vil legge til der å "oppleve" som et fjerde stikkord: Uten at det som vi skaper, bevarer og formidler kan oppleves av kulturinteresserte mottakere, har vi ikke nådd våre mål om å skape en levende kultur og et personlig engasjement.

I den strategiske planen jeg nevnte, tok Kulturdepartementet opp en rekke av de forslag til framtidig satsning som var drøftet i grunnlagsmaterialet. Dette gjelder bl.a. forslaget om å etablere et norsk kulturnett - et tema som for øvrig også var tatt opp i statssekretærutvalgets rapport.

Skal vi på kulturområdet makte å ta opp kampen om folks oppmerksomhet i det mylder av tilbud - og ikke minst underholdningstilbud - som finnes på internett, må vi gjøre noe sammen for å synliggjøre de norske kunst- og kulturtilbud i de nye medier.

Vi må altså lage et norsk kulturvindu på internett!

I forslaget fra Kulturdepartementet er det lagt opp til at det norske kulturnettet skal være et åpent og inkluderende digitalt samarbeidsnettverk med et stadig voksende antall aktører. Men vi ønsket dessuten gjennom en rekke nasjonale tiltak å stimulere arbeidet, bidra til utvikling av kunnskap i internett-formidling, sikre kvaliteten i innholdstjenestene og bedre markedsføringen av de norske kulturtilbud som kan nås via internett.

Derfor ble det besluttet å organisere kulturnettet på nasjonalt nivå i fire sektornett og med en koordinerende fellesdel i midten, kalt Kulturnett Norge.

Det er dette "navet" i kulturnettsamarbeidet som vi er samlet om her i dag.

Så kan man spørre, som noen også allerede har gjort: Hvorfor organiserer en kulturnettet etter de tradisjonelle sektorinndelingene, dvs i arkiv, bibliotek, museum og skapende og utøvende kunst når det er et særkjenne ved de nye teknologier at de bryter ned grensene mellom kulturområdene?

Når vi har gjort dette, er det fordi vi ønsker at det norske kulturnettet skal stå fram som et nasjonalt fellestiltak og med medvirkning av alle sentrale kulturaktører. Ved å forankre sektornettene i sentrale faginstitusjoner vil vi også best sikre at medvirkningen blir mest mulig forpliktende og samordnet. Men i sin tjenesteutvikling skal sektornettene arbeide slik at det oppnås maksimalt samvirke mellom de ulike kultursektorene og deres institusjoner og kulturmedarbeidere. For å uttrykke det enkelt: En kulturinteressert bruker er primært opptatt av å nå fram til de tilbud som er av interesse - uansett hvor de befinner seg.

Hvor kommer så Kulturnett Norge inn i dette samarbeidet?

Kulturnett Norge, skal være paraplyen over sektornettene, som gir tjenester til fellesskapet og utfyller de tjenestetilbud som de andre delene av kulturnettet gir. Det er bl.a. Kulturnett Norges særlige oppgave å bidra til å skape den nødvendige felles identitet for de ulike kulturnettaktørene og fremstå som den nasjonale portal inn til norske kulturtjenester på internett.

Vi ønsker at Kulturnett Norge alt fra starten av tar imot denne utfordringen med pågangsmot og kreativitet!

Slik vi ser utviklingen rundt om i landet, vil mange viktige kulturtilbud på internett bli lagt til rette gjennom regionale og lokale tiltak, til dels organisert som regionale kulturnett. Kulturnett Norge vil ha som en viktig oppgave å være en aktiv samarbeidspartner til disse regionale miljøene.

Her ønsker vi bl.a. å kunne gi ut "såpenger" til prosjekter både innen tradisjonelle områder og innen de spennende nye kunstområder som de digitale kunstformer framviser. Og selv om vi vet at vi ikke kan høste den dagen vi sår, ønsker vi at de prosjekter vi støtter, skal kunne vise fram resultater innen ca ett år.

Selve organiseringen av Kulturnett Norge inneholder også et nyskapende element ved at Nasjonalbiblioteket har valgt å lokalisere redaksjonen for Kulturnett Norge i Mo i Rana. Ved dette har en tatt på alvor påstanden om at moderne informasjon og kommunikasjon kan frigjøre oss fra tilvante geografiske forestillinger hos enkelte om en "naturlig og sentral " lokalisering av en nasjonal tjeneste.

Samboerskapet med Nasjonalbibliotekavdelinga i Rana legger også forholdene til rette for et nært samarbeid med biblioteket om kompetanse- og tjenesteutvikling.

I forarbeidene til Kulturnett Norge er det flere ganger uttalt at målet er å skape et kultur- og kunnskapsnett for alle. I dette ligger det bl.a. at kulturnettet skal favne videre enn Kulturdepartementets ansvarsområde og søke samarbeid med fag- og forskningsinstitusjoner under andre departementer, med fylkeskommunale og kommunale initiativ og med enkeltkunstnere og frivillige kulturorganisasjoner.

Å veve alle de ulike tilbud sammen og fungere som en nettnavigatør for kulturbrukerne, blir her en hovedoppgave for Kulturnett Norge. Målet vårt er klart nok: Vi ønsker at Kulturnett Norge skal bli førstevalget på internett for Kultur-Norge!

Vi ønsker videre en utvikling der Kulturnett Norge også kan bli et viktig element i realiseringen av målene som finnes i etter- og videreutdanningsreformen. I tida som kommer, blir distanseundervisning et stadig mer utbredt element i fagundervisning på alle nivåer, samtidig som livslang læring blir en naturlig del av vårt arbeidsliv. Også her skal Kulturnett Norge stå fram som en døråpner til norske kultur- og kunnskapstilbud på internett. De skal kunne søkes fram gjennom fleksible og pedagogiske søkeprogrammer og med tilbud om ulike faglige støttetjenester. De fagmiljøer som utvikler digitale bibliotek- og dokumentasjonstjenester, blir viktige samarbeidspartnere.

Framover vil det aktivitets- og næringsområdet som noe spøkefullt kalles "kulturisme", være en sektor med et betydelig vekstpotensiale. Det blir en utfordring for Kulturnett Norge og sektornettene å finne fram til tjenlige relasjoner til kultur- og næringslivsinteresser som kan styrke utviklingen av kulturturisme uten at man må gi avkall på den handlingsfrihet og de kvalitetskav som kulturaktørene har behov for.

Her håper jeg at en omgående vil ta fatt på én viktig oppgave: Å presentere sentrale deler av vår kulturinformasjon og kulturtilbudene våre også i en engelsk språkdrakt, bl.a. med tanke på det sterkt økende antall turister fra utlandet som bruker internett som en kunnskapskilde ved valg og studium av sine reisemål.

Avslutningsvis er det på sin plass å peke på at vi i vårt kulturnettarbeid har både en nordisk og en videre internasjonal referanseramme. Med åpningen av Kulturnett Norge i dag vil det finnes nasjonale kulturnett i alle de nordiske land, som kan tjene som plattformer for kultursamarbeid og gjensidig erfaringsutveksling. Internasjonalt finner vi kulturnett i eksempelvis Australia, Mexico, Egypt og Canada.

Utviklingen går fort, og vi må derfor til enhver tid ha muligheter til å justere kursen. Derfor har vi organisert Kulturnett Norge som et fireårig prosjekt som er planlagt evaluert i god til før utløpet av prosjektperioden. Men en evaluering kan kanskje komme tidligere enn dette: I Sverige blir Kulturnät Sverige nå evaluert av en internasjonal gruppe etter bare ca ett og et halvt års drift!

Men nå vil vi vise hva vi kan få til her i landet: I tida som kommer, må arbeidet i Kulturnett Norge i første rekke bli konsentrert om å få det norske kulturnettet til spille sammen innenfor hele det registret av kulturtilbud som kan formidles gjennom de digitale medier.

Jeg vil med interesse følge det spennende arbeidet som Kulturnett Norge her står overfor, jeg er stolt over å kunne få åpne Kulturnett Norge og på den måten bidra til at vi her i landet nå får til den styrken som ligger i en rask mulighet for oversikt og kunnskapsutveksling også på noe så grunnleggende viktig som kulturfeltet. De konsekvensene dette har for vår utvikling som kulturnasjon og vår personlige mulighet for å være aktive utformere av vår egen hverdag – det aner vi bare de gryende konturene av.

Lagt inn 9. desember 1998 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen