Historisk arkiv

Åpning av Rikshospitalets kunstutsmykking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Per Kristian Skulberg

Åpning av Rikshospitalets kunstutsmykking

Oslo, 22. juni 1999

Kjære kunstnere, utsmykkingsutvalg, arkitekter, representanter for Statsbygg, Utsmykkingsfond, framtidige brukere av Nye Rikshospitalet, og alle andre.

Gratulerer med dagen! Vi er samlet her i dag for å markere ferdigstillelsen av kunsten ved Nytt Rikshospital – en prosess som har gått over hele sju år og som har vært Utsmykkingsfondets største enkeltprosjekt til nå.

Som statssekretær i Kulturdepartementet og som lege er jeg svært glad for å kunne være til stede på denne markeringen!

UNESCOs prosjekt ”Arts in Hospital" har på norsk fått navnet: Kultur og helse. Prosjektets mål er å styrke kulturdimensjonen i helsevesenet.

Helsevesenet har hos oss tradisjonelt vært ganske kulturfattig. Men, koplingen mellom kultur, fysisk aktivitet og helse er nå viet oppmerksomhet i flere offentlige dokumenter de siste fire-fem årene.

Inspirasjon fra kunst og kultur kan være det som gir oss kraft til å bære sykdom – til å finne mening i det tilsynelatende meningsløse. Dette blir viktigere jo lenger et institusjonsopphold er. I tillegg får kunsten viktige oppgaver for ansatte, studenter, pårørende og andre besøkende.

Jeg hevder ofte at kulturen er olja i ”mestringsmaskineriet” vårt. Kunsten og kulturen den lindrer lidelse, og skaper glede.

Kunsten og kulturen inneholder alle de ytringsformer som er nødvendige for å erkjenne personlige og samfunnsmessige utfordringer.

Kunsten og kulturen er en god pådriver for alle de sorgarbeider vi må gjennom i løpet av livet.

Om sorgen, og det jeg vil kalle adskillelsens smerte – sier David Kvæbæk at det gjelder å finne fram til tårenes kilde. Da kan ilden på brennende enger slukkes, sier han, og gi kraft til ny vekst. På den måten kan en depresjon vendes til sorg som en så kan arbeide seg gjennom og legge bak seg.

Kunsten og kulturen har derfor en reparerende funksjon i våre liv, både direkte i hver og en av oss, og indirekte gjennom å berøre og vekke andre til medmenneskelighet og fintfølelse.

Norsk kulturråd vedtok derfor i mars 1995 at 'kultur og helse' skulle etableres som et nytt satsingsområde, og det ble nedsatt et eget fagutvalg med ansvar for feltet. Prosjektet, som har fått navnet ”Kultur gir helse”, skal avsluttes i år, og har valt ut 19 forsøksområder, i hovedsak én kommune i hvert fylke. Så langt er det brei enighet om at tanken om et samarbeid mellom helse- og kulturfeltene kan gi et godt resultat. Vi har allerede nå store forventninger til en framtidig satsing på dette området fra helsevesenets side.

Jeg har gledet meg til å se Nytt Rikshospital – og i denne sammenhengen å se på kunstutsmykkingen. Jeg gleder meg selvfølgelig til å se de store, integrerte utsmykkingene, men er også nysgjerrig på å se de innkjøpte arbeidene og artotekordningen.

Kunsten har her fått en naturlig og brei plass innen rammen av det humanistiske konsept som både arkitektur og sykehusdrift bygger på. Kulturdepartementet la i 1996 til grunn at den totale rammen for statens bidrag til kunstnerisk utsmykking av Nytt Rikshospital burde være 15 mill kroner. Dette ble gjort mulig ved et ekstra løft på 9 mill kroner i perioden 1996–2000 i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 1996 og en avsetning på 6 mill kroner innen Utsmykkingsfondets ordinære fondsmidler. Dette ble dermed Utsmykkingsfondets største enkeltprosjekt og vi kan nå med egne øyne se at dette har betydd at kunsten er spredd over hele sykehusområdet med en generøs hånd.

Utsmykking kan også kalles arkitekturrelatert kunst. Arkitektturrelatert kunst vil bli en naturlig del i Regjeringens femårige handlingsplan for arkitektur og design som Regjeringen nylig har vedtatt å utarbeide. Kvaliteten på våre fysiske omgivelser er en grunnpilar for bedre livskvalitet og trivsel, og ansvaret er sektorovergripende og ligger på mange parter og aktører. For Kulturdepartementet og også for andre departementer er Utsmykkingsfondet for offentlige bygg et viktig utøvende organ for politiske prioriteringer innen arkitekturrelatert kunst.

Jeg vil berømme Utsmykkingsfondet, utsmykkingsutvalget, kunstnerne, arkitektene, Statsbyggs representanter o.a. som har gjort dette store prosjektet mulig.

Jeg har fått gleden av symbolsk å overrekke kunsten fra Utsmykkings-fondet til Rikshospitalet ved direktør Åge Danielsen. Det er to små skulpturer av Jon Gundersen – en gjendiktning av en øks fra steinalderen og en mobiltelefon, begge formet i groruditt. Gjenstandene speiler et tidsspenn på 6 000 år og representerer den symbolske overrekkelsen av alle utsmykkingene på Nytt Rikshospital og er dessuten tenkt som en utsmykking på direktørens skrivebord. Den kan være et symbol på den humanistiske idé på sykehuset, der avansert teknologi går hånd i hånd, ikke bare med menneskelig omsorg og kommunikasjon, men også handlag og ferdighet.

Skulpturen kan jo også være en påminnelse om også å ta vare på kunsten på sykehuset.

For meg er det viktig å la den utsøkte dekorative kunsten også være en inspirasjon for utsøkt legekunst og god omsorgs- og menneskekjennerkunst der enkeltmennesket til stadighet må være målet for alt virke i disse hus.

Jeg vil be direktør Åge Danielsen om å komme fram og ta i mot skulpturene og katalogen som omtaler disse!

Lagt inn 24. juni 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen