Historisk arkiv

Åpningen av egyptisk utstilling i Barnekunstmuseet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Politisk rådgiver Vanja Stenslie

Åpningen av egyptisk utstilling i Barnekunstmuseet

Barnekunstmuseet, Frøen, 22. april 1999

Herr ambassadør, kjære publikum,

La meg aller først få overbringe en hilsen fra Kulturministeren som gratulerer Barnekunstmuseet med utstillingen, og ikke minst, det arbeidet som har ledet fram til dagens begivenhet.

Det er en glede for meg her i dag å åpne en utstilling av bilder skapt av barn. Det er en sjelden foreteelse i vårt kulturliv med en slik utstilling – enda mer sjelden selvfølgelig siden dette dreier seg om bilder skapt av egyptiske barn.

Stiftelsen Barnas Historie, Kunst og Kultur, til daglig kalt ”Barnekunstmuseet” har lang erfaring i arbeidet med bilder laget av barn. Som vi hørte inledningsvis, begynte museet i 1997 sin internasjonale tegnekonkurranse ”Samfunn og barn” og fikk etterhvert inn hele 12 000 bilder og andre produkter fra mer enn 85 land. Planen er nå å presentere deler av det innkomne materiale for publikum via utstillinger. Én har allerede funnet sted i Bangkok og nye utstillinger er planlagt i Danmark og Sverige.

Arrangøren selv, Barnekunstmuseet, vil også presentere et utvalg av det innkomne materialet og dagens utstilling er den første i en slik utstillingsrekke.

Valget falt på bilder laget av egyptiske barn, først og fremst fordi disse hadde en påfallende høy kvalitet, dernest fordi dette blir et utvekslingsprosjekt med Egypt der Barnekusntmuseet har sagt ja til å arrangere en utstilling i Kairo i år 2000. Egyptiske myndigheter har også interessert seg for saken, bl.a. med referanse til Norges engasjement når det gjelder biblioteket i Alexandria.

Bilder av egyptiske barn...det skal bli interessant å se om eller hvordan Egypts gamle billedkunst har nedfelt seg i samtidens barns oppfatning av bilder. Det er vel også slik at den gamle egyptiske flatekunst som ofte velger å fremstille f.eks. mennesket med detaljer sett fra den mest karakteristiske synsvinkel, uavhengig av en realistisk virkelighet, ligger barns oppfatning ganske nær.

Egyptisk kunst har hatt en enorm betydning for europeisk kunst og kunstoppfatning. Kunsten i landet ved Nilen ble formidlet videre både direkte og via gresk, jødisk og romersk kunst og danner hovedlinjen i den europeiske kulturens historie. Bilder fra bl.a. de egyptiske kongegraver, skulptur og arkitektur fra Luxor og Giza vil for alltid være en vesentlig del av vår billed- og kunstoppfatning.

Jeg er spent på å se hvordan våre dagers egyptiske barn har blitt inspirert av og tatt vare på den unike egyptiske kunsten og erklærer herved utstillingen for åpnet.

Lagt inn 30. april 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen