Historisk arkiv

Åpningen av ny basisutstilling på Ringve Museum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statssekretær Per Kristian Skulberg

Åpningen av ny basisutstilling på Ringve Muséum

Ringve Muséum, Trondheim 1. juni 1999

Deres Majestet,
Kjære musikkvenner og venner av Ringve Muséum

Ringve Muséum er Norges eneste spesialmuséum for musikkinstrumenter og ble nasjonalt muséum i 1995. Dette er en viktig status for en institusjon som gjennom sin egenart er kjent langt utenfor landets grenser. Ringve Muséum er også en del av et større internasjonalt nettverk.

Det vi alle trenger, er å oppleve det vakre, og det som gir samklang og gjenklang i vårt indre. Uten sang, musikk og rytme tørker vi inn, og blir uglade mennesker. Kunst, musikk og annen kultur skal, hvor vi enn er i livet, hjelpe oss med det å være menneske, og smøre følelseslivet vårt og gi oss en høyere himmel over vår hverdag.

For å kunne se den livgivende musikken i sin rom- og tid- sammenheng, er instrumentene viktige. Vi kan nok bare fabulere om lyder i landskapet i forhistorisk tid, selv om vi gjennom funn kjenner til en del av våre forgjengeres instrumenter. Men at musikken alltid har vært sentral i menneskenes liv, det er hevet over enhver tvil, også i det politiske liv – og da tenker jeg på operadebatten i disse dager.

Fra Kulturdepartementets side har det vært et sterkt ønske om samarbeid innen landets grenser også mellom de nasjonale institusjonene. Det er derfor gledelig for departementet å vite at et viktig bidrag til utstillingen, er det store depositum som har funnet sted fra Norsk Folkemuséum. Det er overført i alt femti instrumenter av norsk opprinnelse! Dette er et positivt eksempel på et samarbeid mellom to nasjonale muséer, noe departementet setter særlig stor pris på.

En viktig forutsetning for nettopp dette samarbeidet er at her på Ringve finnes landets eneste spesialverksted for konservering av musikk-instrumenter. Dette er også en sikkerhet for at gjenstandene blir tatt vare på og presentert på beste måte.

Det er i dag store forventninger til muséene om god egeninntjening og til aktivitet både når det gjelder publikumsbesøk og innen forskning og formidling. Når det gjelder egeninntekt, er muséet blant de fremste i landet med en egendekning på vel 60% av sitt årsbudsjett. Det er et muséum som til fulle har forstått betydningen av å satse på en egen muséumsbutikk, og i tidsskriftet Kulturnytt i fjor ble den karakterisert som ”landets morsomste muséumsbutikk”.

Ringve Muséum vil med denne nye utstillingen være rustet til å svare på departementets forventninger, slik de er formulert i oppfølgingskriteriene. Utstillingen her på ”Muséet på låven” vil gi en bedre sikring og bevaring av samlingene og den vil gjøre at tilbudet til barn og unge blir bedre.

Finansiering av den nye basisutstillingen har skjedd gjennom vel 80% bidrag fra næringsliv og egne og eksterne fonds. Resten er gitt av offentlige midler gjennom Norsk kulturråd og Norsk muséumsutvikling.

Jeg ønsker på vegne av regjeringen den nye basisutstillingen på Ringve velkommen som en verdifull vekst for norsk muséumsverden, og fortsatt gleder vi oss over våre historiske sammenhenger i et av Trøndelags storslagne kulturlandskaper.

Til lykke med tilveksten!

Ringve er og blir en juvel i kroner!

Lagt inn 14. juni 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen