Historisk arkiv

Åpningen av utstillinger på Alstahaugtunet ved Kirkejubileet/Petter Dass dagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Kulturminister Anne Enger Lahnstein

Tale ved åpningen av utstillinger på Alstahaugtunet ved Kirkejubileet/Petter Dass dagene

Alstahaug, Nordland 19. juni 1999

Kjære publikum

Kirkejubileet er det største kulturarrangementet som noen gang er blitt avviklet på Helgeland. Det består av over 150 enkeltarrangement fordelt over hele jubileumsåret og tre kommuner er involvert. To arrangementer er i år slått sammen: Det niende biennale Petter Dass arrangement og 800-års jubileet for middelalderkirkene i Alstahaug, Dønna og Herøy.

Dette er en svært naturlig sammenslåing av to arrangement. Dikteren Petter Dass var som kjent også prest i Alstahaug kirke og hadde Alstahaug prestegård som bolig fra 1687 til 1707. Han representerer noe av selve grunnfjellet i nordnorsk kultur og er uløselig knyttet til Helgelands-kysten. Dikteren ruver i det litterære landskap på 1600-tallet, relativt alene som han var, og skildringen av det materielle grunnlaget for menneskenes liv og virke i nordlandene var en litterær nyvinning. Hans betydning for nordnorsk identitet og naturopplevelse kan neppe overvurderes.

Sammenslåingen av de to arrangementene preger også Kirkejubileets utstillinger.

Her er en utstilling av ikoner, illustrasjoner til Petter Dass verker, fotoutstillinger fra kirkelig miljø og utstillinger av middelalderlige helgenfigurer. Både billedkunst, fotokunst, kunsthåndverk og arkeologiske funn er representert.

Rammen om det hele er den praktfulle helgelandsnaturen, de tre middelalderkirkene og den vakre og verneverdige bygningsmassen på Alstahaugtunet. En natur og kultur som ikke minst Petter Dass skildret på sin frodige måte i Nordlands trompet, og kunstnere som f.eks. Kaare Espolin Johnson gav så mange dramatiske uttrykk.

Utstillingene på Alstahaugtunet gjør det naturlig komme inn på Petter Dass museet. Helt siden 1966 har Foreningen for Petter Dass Museet på Alstahaug hatt et initiativ i arbeidet med å etablere og videreutvikle museet. Den bevaringsverdige bygningsmassen er nå gitt en ytre restaurering og i samarbeid med Historisk museum Universitetet i Oslo, Vestlandske kunstindustrimuseum og Norsk folkemuseum er det skapt kulturhistoriske interiører i museet. Museet er også en av alternativene til tusenårssteder i Nordland.

Her er gjort et betydelig arbeid som bl.a. Kirkejubileets utstillinger nå kan nyte godt av. Gjennom utstillingen kan vi få fine kunstopplevelser og god informasjon om de tema som tas opp. Alle tilgjengelige rom i Alstahaugtunet er tatt i bruk for å presentere utstillingene for publikum.

Med dette erklærer jeg utstillingene ved Kirkejubileet for åpnet og ønsker lykke til med dette omfangsrike arrangementet som er et godt eksempel på nordlandsk pågangsmot.

Lagt inn 22. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen