Historisk arkiv

Tale av kulturministeren ved åpningen av Varangerfestivalen 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Anne Enger Lahnstein

Tale ved åpningen av Varangerfestivalen 1999

Vadsø kino, 11. august 1999

Kjære festivalpublikum,

Dette er syttende gang det arrangeres jazzfestival i Vadsø, en by med mindre enn 7000 innbyggere. Det forteller noe om entusiasmen bak Nordkalottens største jazzfestival og om en stor interesse fra publikums side. Festivalen som eies av Vadsø Jazzklubb fikk for øvrig i år status som fylkesscene for jazz.

Men festivalen har en bredere profil en ren jazz. Jazz og rytmisk musikk er konseptet som her er utviklet. Vi kunne nylig lese i avisene at jazzfestivalen i Kongsberg i år presenterte jazz og samtidsmusikk med ganske flytende grenser. Varangerfestivalen har valgt en annen vei, noe som understreker at en hver festival bør ha sitt eget særpreg for å bidra til en fasettert helhet med mulighet for alle til å finne noe etter sin smak.

I sin leder i festivalavisen ønsker festivalsjefen velkommen til ”fem pulserende festivaldager hvor skillet mellom natt og dag forsvinner og sentrum av Vadsø syder av musikk og sydlandske rytmer som passer til vår nordnorske sjel”. Det tror jeg på – dette er en landsdel som ”svinger”.

Åpningskonserten vi skal høre senere i kveld er et samarbeid mellom Varangerfestivalen, Nordnorsk Jazzforum og Festspillene Turné, og storbandet er satt sammen av musikere fra landsdelen, fra andre steder i Norge og fra Europa for øvrig. I år markeres en hyllest til Duke Ellington i forbindelse med feiringen av 100-år dagen for hans fødsel, samtidig som Nord-Norsk Jazzforum har 30-års jubileum.

Gratulerer!

Festspillene samarbeider ellers nært med de offentlige institusjonene Musikk i Finnmark og Festspillene Turné, noe som gjør det mulig å løse problemer som festivalen alene ikke hadde maktet. Det som kanskje mest av alt gjør denne store festivalen mulig er imidlertid det store frivillige arbeid som foregår og en dugnadsinnsats gjennom hele festivalen utført av nærmere hundre personer.

Også barna får sitt under festivalen; i år er det egne barnekonserter i samarbeid barnehavene i byen.

Festivalen omfatter også kirkekonsert og det er for anledningen satt sammen et kirkekor. Koret består av sangere fra Vadsø og fra Murmansk. Samarbeidet med russisk musikkliv virker lovende og burde kunne gi fruktbare resultater også i andre genre av kulturlivet.

Lykke til med festivalen – måtte det svinge godt i enhver.

Lagt inn 17. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen