Historisk arkiv

Arbeidslivsutvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 27/1999
Dato: 19.03.1999

Arbeidslivsutvalget

Regjeringen har i dag oppnevnt det såkalte Arbeidslivsutvalget. Det partssammensatte utvalget skal søke å gi en felles forståelse og beskrivelse av hva som blir hovedutfordringene i morgendagens arbeidsliv, særlig med sikte på behovet for økt fleksibilitet.

  • Vi må se nærmere på behovet for å utvikle nødvendig fleksibilitet i et nærings- og arbeidsliv med raske endringer og høy omstillingstakt uten at dette går på helsa løs for arbeidstakerne, sier kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen.
  • Vi står overfor store endringer i arbeidslivet i det vi er i ferd med å gå fra industrisamfunnet til et samfunn med hovedvekt på tjeneste- og serviceproduksjon og kunnskapsbasert virksomhet. Disse endringene bidrar til at virksomhetene i økende grad krever nye og mer fleksible måter å organisere arbeidet på, sier statsråden.

Utviklingen i arbeidslivet preges også av kvinnenes inntog på arbeidsmarkedet og en økende gruppe unge høykvalifiserte arbeidstakere. Disse gruppene har i noen grad andre behov i forhold til sin tilpasning til arbeidslivet, og de kan ha forskjellige behov i løpet av livsløpet. Dette er noe av bakgrunnen for at også arbeidstakerne ønsker økt fleksibilitet i organiseringen av arbeidet.

- Arbeidsmiljøloven har vært en god og fremtidsrettet lov, men LO har muligens rett i at vi kanskje står overfor et tidsskille eller paradigemeskifte som Balstad kaller det, sier Enoksen videre. - Derfor er det viktig å ha et våkent øye for behov for endringer i loven. Kravet om fleksibilitet, både fra arbeidsgivers og fra arbeidstakers side, står her sentralt. En hovedutfordring vil være hvordan vi skal kunne utvikle former for fleksibilitet som ivaretar både virksomhetenes og arbeidstakernes behov.

Arbeidslivsutvalget skal gi sin vurdering av hvilke type tilpasninger det kan være behov for å vurdere nærmere innenfor områdene arbeidsmiljø, arbeidstid, stillingsvern og medbestemmelse for å oppnå en slik ønsket fleksibilitet fra begge parter.

Et viktig tema for utvalget skal være å vurdere hvilken plass lovgivningen skal ha kontra tariffavtaler mellom partene og direkte avtale mellom den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver på disse hovedområdene.

- Jeg tror det er på høy tid at vi foretar en litt prinsipiell drøfting og avklaring av hvor kompetansen til å ta beslutninger skal ligge. I mange av disse spørsmålene dreier det seg om viktige forhold både for arbeidstakerne og arbeidsgivere, avslutter Enoksen.

Utvalget skal ledes av professor Tom Colbjørnsen ved Norges Handelshøyskole. Utvalget har representanter fra de største arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene, samt de mest berørte myndighetene. I tillegg skal det delta tre uavhengige personer med særlig ekspertise på området, inkludert utvalgslederen.

Utvalget skal avgi sin innstilling 1 november 1999.

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen