Historisk arkiv

Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Dato: 22. mars 1999

Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Svekket driftsresultat i kommunesektoren i 1998

Anslagene i marsrapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi viser lave driftsresultat i kommunesektoren i 1998. Det lave driftsresultatet skyldes at driftsutgiftene og spesielt lønnskostnadene, økte mer enn driftsinntektene. Veksten i lønnskostnadene har både sammenheng med lønnsoppgjøret og vekst i sysselsettingen.

Utvalget anslår nettodriftsresultat i kommunene unntatt Oslo til 1,6 prosent av de samlede driftsinntektene. Dette betyr at driftsresultatet minker fra 5,5 milliarder i 1997 til noe under 2 milliarder i 1998. Sett i forhold til inntektene er dette de laveste driftsresultatene siden innføringen av inntektssystemet i 1986. Driftsresultatet i Oslo anslås til 6 prosent av driftsinntektene, noe som er betydelig over gjennomsnittet. For fylkeskommunene anslås nettodriftsresultat til 0,4 prosent, noe som betyr en nedgang i driftsresultat fra 1, 5 milliarder til om lag 250 millioner i 1998.

Nedgangen i driftsresultat skyldes at driftsutgiftene økte mer enn driftsinntektene. Utvalgets tallgrunnlag viser nå en vekst i lønnskostnadene på i overkant av 10 prosent. Anslaget inkluderer økningen i pensjonspremiene, økt timelønn og utgiftene ved at flere er sysselsatt i sektoren. I 1998 ble det utført om lag 9 500 flere årsverk i sektoren enn året før. Sysselsettingsveksten trekker aktiviteten opp, det samme gjør en fortsatt betydelig vekst i investeringene. Spesielt økte investeringene i helse- og sosialsektoren, noe som har sammenheng med eldresatsingen i kommunene.

Priv. til red.

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi er et partssammensatt utvalg for rapportering, statistisk bearbeidelse og faglig vurdering av data som gjelder kommuneøkonomien. Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet, Kommunenes Sentralforbund og Statistisk sentralbyrå er representert i utvalget.

Nærmere opplysninger ved:
Utvalgets leder professor Rune Sørensen, BI, tlf. 675572 03 eller ved utvalgets sekretariat i Kommunal- og regionaldepartementet v. Grete Lilleschulstad på tlf. 22 24 72 29 , Einar Bye på tlf. 22 24 72 34, Toril F. Pedersen på tlf. 22 24 72 54.

Lagt inn 22. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen