Historisk arkiv

Forslag til arbeidsområder for positivitetsagentene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Forslag til arbeidsområder for positivitetsagentene

I utgangspunktet bør det i størst mulig grad være opp til de enkelte kommuner hva positivitetsagentene skal jobbe med mer konkret. Kommunal- og regionaldepartementet har likevel satt opp en del forslag til noen arbeidsområder vi mener kan være relevante. Listen nedenfor er på ingen måte utfyllende, og vi vil også understreke at det ikke er noe mål at positivitetsagentene skal ha ansvar for en mengde arbeidsoppgaver og prosjekter. Ungdommene må selv være med på å bestemme hva de ønsker å jobbe med. Opplæringen som positivitetsagenter skal gi de innsikt i hvordan de best mulig kan gjennomføre oppgavene.

  • Positivitetsagentene skal blant annet lære å arbeide prosjektrettet. Denne kunnskapen kan settes ut i praksis ved å jobbe med mindre enkeltprosjekter på de ulike stedene. Positivitetsagentene i Norges Bygdeungdomslag har blant annet jobbet med artikkelserie i lokalavisa, aktivitetstilbud for beboere på internatet ved den videregående skolen, ungdomssendinger på nærradioen og odelsjentesamling (se vedlagte artikkel i Bygdeliv for navn på kontaktpersoner).
  • Positivitetsagentene bør fungere som kontaktpersoner mellom ungdom og kommunen. Flere tiltak kan være aktuelle i denne forbindelse:
  • Møter mellom ungdom og kommune i fora hvor ungdom ferdes, og i den form som de finner mest hensiktsmessig. På disse møtene kan ungdom få mulighet til å fremme sine synspunkter om stedet de bor på.
  • Informasjon fra det lokale næringsliv, eventuelt bedriftsbesøk. Her kan for eksempel næringsetaten i kommunen være behjelpelig med å skaffe kontakter.
  • Entreprenørskap i praksis. Positivitetsagentene kan fungere som pådrivere i tiltak hvor ungdom får sjansen til å skape og utvikle et produkt som er enkelt å lage, og som gjerne er knyttet til bruk av lokale ressurser. Hovedpoenget er at de får innsikt i hvordan en slik prosess foregår. Et slikt tiltak fordrer nært samarbeid med for eksempel skoleverket og/eller ulike ungdomsorganisasjoner.
  • Kulturtiltak. Som bindeledd mellom kommune og ungdom kan positivitetsagentene formidle ønsker og forslag fra ungdom angående kultur- og fritidsaktiviteter.
  • Positivitetsagentene kan være initiativtakere og/eller pådrivere i enkeltarrangementer som kan knyttes til sport, musikk, dans, konserter, hobbyaktiviteter, kunst, teater o.l. De kan også være ressurspersoner i arrangement av ulike temadager/dagskurs som for eksempel relateres til lokal historie, mattradisjoner, natur osv.
  • Positivitetsagentene kan også spille en rolle med hensyn til det å ha kontakt med utflyttet ungdom. De kan for eksempel bistå i ”utflyttertreff”, informere om sitt arbeid overfor utflyttere og i det hele tatt fungere som talspersoner for lokalmiljøet.

Vi håper også at det vil bli muligheter for å arrangere samlinger mellom de ulike positivitetsagentene, slik at de kan utveksle erfaringer fra det arbeidet de gjør i sine respektive kommuner.

Lagt inn 23. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen