Historisk arkiv

Kommunegrensen mellom Østre og Vestre Toten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 26/1999
Dato: 19.03.1999

Kommunegrensen mellom Østre og Vestre Toten

Regjeringen fremmer en Stortingsproposisjon med forslag til endring av grensen mellom Østre Toten kommune og Vestre Toten kommune i Oppland fylke. Omlag 550 personer vil bli berørte av en eventuell grenseregulering.

Det bes om Stortingets samtykke til at kretsene Smågarda og Kolbu, som utgjør den delen av Moen skolekrets som ligger i Vestre Toten kommune, overføres til Østre Toten kommune. Dessuten blir en mindre del av Østre Toten kommune i utkanten av Kolbu sentrum foreslått overført til Vestre Toten kommune. Departementet foreslår at Fylkesmannen gis fullmakt til fastsette den endelige grensen i ytterområdet av Smågarda-området.

Saken er ikke av mindre omfang, og Vestre Toten kommune går imot reguleringen. Saken må derfor fremmes for Stortinget til samtykke.

En eventuell overføring vil skje med virkning fra 1 januar 2000.

Hvis Stortinget samtykker til reguleringen, kommer Regjeringen senere til å fremme en kongelig resolusjon der det blir gjort unntak fra reglene i valgloven om stemmerett og retten til å stå som kandidat på listene. Unntaket innebærer at en ved valget skal legge til grunn at grensereguleringen allerede er satt i kraft. Slik kan innbyggerne i de områdene som blir overført, både stemme og stå som kandidat på liste til kommunevalget i sin nye kommune, selv om reguleringen ikke blir satt i verk før etter kommunestyre- og fylkestingsvalget 13 september 1999.

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen