Historisk arkiv

Åpningen av studentboliger Stjerneblokkene i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Politisk rådgiver Inge Bartnes

Åpningen av studentboliger Stjerneblokkene i Oslo

11. august 1999

Det er spesielt gledelig for meg, som representant fra Kommunal- og regionaldepartementet, å få være med på åpningen av disse nye studentboligene her på Ullevål. Det departementet som jeg representer, har det overordnede ansvaret for norsk boligpolitikk. Dette prosjektet er et utmerket eksempel på en faktisk gjennomføring av den bolig- og studentpolitikken som både Regjeringen, og et nesten samlet Storting, står for.

Jeg viser her til Stortingsmelding nr 49, Om boligetablering for unge og vanskeligstilte, som Regjeringen la fram i fjor og som ble behandlet i Stortinget i vår. I meldingen ble det påpekt at det siden midten av 70-tallet har vært en forholdsvis liten, men jevn økning av antallet studentboliger i Norge. Det var i utgangspunktet en for lav dekningsgrad. Men da studentantallet økte mye fra midten av 80-tallet, ble situasjonen betydelig forverret. I dag er det derfor langt færre studentboliger i forholdet til antallet studenter enn det var bare for ti år siden.

Det fleste studentene, både i Oslo og andre steder i landet, tvinges av den grunn til å få dekket sitt boligbehov på det private markedet. De siste årene har vært preget av kraftig prisstigning på både eierboliger og leieboliger, særlig i de store byene, og ikke minst her i Oslo. Det kan se ut som om boligbygging blir en framtredende sak i valgkampen, og det synes vi er gledelig, da studenter, og andre grupper med svak betalingsevne, ikke når opp i konkurransen på boligmarkedet.

Mange studenter er ute av stand til å betale de leieprisene som blir tilbudt på leiemarkedet. Og det store antallet studenter på det åpne leiemarkedet har også ført til at det generelle boligtilbudet har forverret seg for andre personer med begrensede økonomiske ressurser.

Det er store boligressurser i Norge, og en rettferdig fordeling av boligressursene er et sentralt spørsmål i boligpolitikken. God boligstandard koster, og uten en aktiv boligpolitikk vil boforholdene bli fordelt etter økonomisk evne. Undersøkelser viser likevel at de fleste har god boligstandard. Det gjelder i alle deler av landet. Men i storbyene er det grupper med dårlige boforhold. Både økt boligbygging, fordelingstiltak og byfornyelse bør stå sentralt i storbyenes boligpolitikk i tiden framover.

Det er hevet over tvil at det må bygges flere studentboliger. Så mange studenter som mulig må sikres et rimelig boligtilbud. Dekningsgraden har i det siste økt, og den vil øke i tiden framover. Med det grep Regjeringen nå har tatt, vil de fordelingspolitiske virkemidlene i boligpolitikken bli styrket.

I Stortinget var det bred tilslutning til Regjeringens hovedgrep:

Det er å beholde Husbanken som statlig organ for å gjennomføre den statlige boligpolitikken. I samarbeid med studentskipnadene skal kommunene sørge å få lagt til rette for og få gjennomført de konkrete prosjektene. Studentboliger med statstilskudd fullfinansieres med tilskudd fra staten og med oppføringslån gjennom Husbanken. Dette vil sikre studentene et billig og godt botilbud den tiden de studerer.

Det sentrale boligpolitiske credo om at alle skal kunne disponere en god bolig i et godt bomiljø, skal også gjelde for studentene.

Det er et overordnet mål for Regjeringen!

Studentene tilhører framtiden, og de skal være med på å sikre produktiviteten i alle samfunnsledd og i alle landsdeler etter hvert som de kommer ut i arbeid. Studentenes velferd er derfor landets velferd.

Lykke til med bruken av de nye studentboligene!

Lagt inn 11. august 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen