Historisk arkiv

Regjeringens særskilte satsing på kommuner med stor nedgang i folketallet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringens særskilte satsing på kommuner med stor nedgang i folketallet

Regjeringen har sett behov for å utvikle en egen politikk for å sikre sysselsetting og velferd i områder med stor nedgang i folketallet.

Bakgrunnen er det faktum at det over mange år har skjedd en gradvis forverring av befolkningsutviklingen i Norge. I løpet av det siste 10-året har det vært nedgang i befolkningen i mer enn halvparten av landets kommuner. Mange utkantstrøk er hardt rammet. Utflyttingen har tiltatt de siste par årene. Selv om levekårene i de aller fleste distriktene i Norge er gode, vil rask og høy utflytting svekke grunnlaget for næringslivet og servicetilbudet og med det også velferdstilbudet i de berørte områder.

Kommunal- og regionaldepartementet har etablert en egen utkantsatsing. Det overordnede målet for utkantsatsingen er: Å legge forholdene til rette slik at utkantkommunene blir bedre i stand til å ta ansvar for påvirkning av den situasjon som vedvarende nedgang i folketallet medfører. Fylkeskommunen og staten ved departementene skal være aktive samarbeidspartnere for kommunene.

Den særskilte utkantsatsingen er fireårig og gjelder perioden 1998-2001. Satsingen består i grove trekk av fire hovedelementer:

For det første gis utkantkommuner økt prioritet gjennom de ordinære distriktspolitiske virkemidlene. Øvrige virkemidler vil som tidligere være tilgjengelig. Samarbeid med andre departement vil også kunne gi nye muligheter for sysselsetting, service og utdanning.

For det andre skal fylkeskommunene innarbeide en utkantkommune-satsing i fylkesplanene, og derav etablere en egen satsing gjennom de regionale utviklingsprogrammene. Dette tilsier blant annet samarbeid mellom statlige etater på fylkesnivå og SNDs distriktskontorer.

For det tredje har vi utarbeidet et eget utkantkommune-program hvor det gis spesiell støtte til utvalgte "pilotkommuner" som ønsker å gripe fatt i uttynningsproblemene på utradisjonelle måter. Forsøksvirksomhet med stor overføringsverdi til andre utkantkommuner vil bli prioritert. Forsøk/tiltak av spesiell interesse vil også kunne bli igangsatt i andre utkantkommuner og regioner.

For det fjerde legger departementet opp til en omfattende informasjonsutveksling og erfaringsformidling fra utkantsatsingen generelt og pilot-kommune prosjektet spesielt. Målet er at alle utkantkommunene skal stimuleres til å ta i bruk nye og effektive grep og arbeidsmetoder.

Regjeringen har gitt kvinner, ungdom og tilbake/tilflyttere høy prioritet i distrikts- og regionalpolitikken generelt og i utkantsatsingen spesielt.

Gjennom utkantsatsingen iverksettes tiltak og prosjekter innenfor tre hovedområder, henholdsvis samfunnsbygging, næringsutvikling og personorientering.

Odd Roger Enoksen
Kommunal- og regionalminister