Historisk arkiv

Tale ved offisiell åpning av SIVA Næringspark Murman

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tale ved offisiell åpning av SIVA Næringspark Murmansk

Tale av statssekretær Per N. Hagen

Tale ved offisiell åpning av SIVA Næringspark Murmansk

Murmansk, 13. april 1999

Ærede guvernør, ærede gjester fra Russland og Norge, mine damer og herrer!

Det er en stor glede og ære for meg å kunne forestå den offisielle åpningen av SIVA Næringspark Murmansk. Dette er på mange måter en milepæl i det norsk-russiske økonomiske samarbeidet her i nord.

I dette samarbeidet har det vært lagt stor vekt på rammebetingelsene for handel og investeringer. Private investeringer er avgjørende for økonomisk utvikling. Offentlige myndigheter kan blant annet gjennom infrastruktur lette mulighetene legge til rette for nye investeringer og aktivitet. Jeg har store forhåpninger om at etableringen av en næringspark i Murmansk skal bidra til et nærmere forretningssamarbeid mellom russisk og norsk næringsliv. Interessen for næringsparken viser at det er et stort behov for en slik møteplass. Jeg tror mange norske bedrifter – og ikke minst mindre bedrifter fra Distrikts-Norge – ofte trenger et ”fast punkt” når de skal etablere seg i utlandet. Næringsparken er nettopp ment å være en slik basis. Ikke bare for norske bedrifter, men også for russisk næringsliv, vil parken kunne bli et utgangspunkt for økt kontakt mot samarbeidspartnere på den andre siden av grensen.

Jeg er svært glad for den positive holdning og den innsats myndighetene i Murmansk har vist for å støtte etableringen av SIVA Næringspark Murmansk. Samarbeidet med de regionale myndighetene på russisk side har vært meget godt. Det er både ønskelig og nødvendig med et fortsatt nært samarbeid mellom norske og russiske myndigheter for at denne satsingen skal bli vellykket. Jeg er overbevist om at myndighetene i Murmansk fortsatt vil legge til rette for å skape gode rammevilkår for næringssamarbeidet i Barentsregionen. Vi må i fellesskap etablere den infrastrukturen som må til for å knytte Barentsregionen enda tettere sammen.

Jeg vil berømme det arbeidet SIVA har gjort med etablering av denne næringsparken. Jeg tror også at den kompetansen som SIVA har opparbeidet seg i denne prosessen kan vise seg å være svært nyttig for andre norske aktører i dette området – både bedrifter, organisasjoner og myndigheter. Jeg vil derfor ønske SIVA til lykke med gjennomføringen av prosjektet.

Jeg vil også rette en takk til de øvrige norske myndigheter og organisasjoner som har bidratt til etableringen av næringsparken. Kommunaldepartementet og SIVA har hatt et nært samarbeid med både Utenriksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og en rekke andre. Interessen fra norsk næringsliv har ført til at SIVA også har samarbeidet nært med Næringslivets hovedorganisasjon.

Dette prosjektet har vist at det er viktig med en bred kontaktflate mellom bedrifter, forretningsmiljøer, organisasjoner og myndigheter. Denne kontakten vil også være et nødvendig grunnlag for å utvikle nye prosjekter og forretningsideer i samarbeid over landegrensene. Det er viktig at næringsparken, og aktiviteten i tilknytning til denne, ikke blir et tiltak som SIVA har ansvaret for alene i tiden framover. For å utnytte det potensialet som ligger her, må mange aktører ta en aktiv rolle: Både næringsliv, organisasjoner og myndigheter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Dette vil også være nødvendig for å oppnå den ønskede lønnsomhet for både leietakerne og for parken som sådan. Først da vil vi med rette kunne si at etableringen av næringsparken har bidratt til stabil og lønnsom aktivitet for norsk og russisk næringsliv.

Det er en imponerende forsamling av gjester fra både russisk og norsk side som er til stede her i dag. Til sammen representerer dere sentrale og viktige aktører i den utviklingen som skjer i Barents-regionen. La oss derfor ikke glemme at næringssamarbeidet bare er ett av mange områder der det er utviklet et utstrakt samkvem mellom våre land.

Som kjent var det Norge som i sin tid tok initiativ til Barentssamarbeidet. Samarbeidet ble lansert med det siktemål å få til et jordnært samarbeid på tvers av det tidligere øst/vest-skillet. Det var et framtidsrettet initiativ som ble tatt for vel fem år siden.

Den norske regjeringen har lagt stor vekt på å utvikle samarbeidet på mange områder; ikke bare innenfor næringsliv. Det er satt i gang hundrevis av små og store prosjekter innenfor områder som kultur, utdanning, landbruk, likestilling, miljøvern, helse, kommunikasjon og informasjon. Gjennom disse prosjektene har det mellomfolkelige samkvemmet fått blomstre. Det er ingen tvil om at det er på dette området - det noen kaller ”det myke samarbeidet” - at resultatene så langt har vært størst. Summen av prosjekter har gitt regionen nye impulser, og har økt den gjensidige forståelsen og tilliten. Vi må fortsette å lære av hverandre, forbedre våre institusjoner, og legge til rette for økonomisk, kulturelt og humanitært samkvem.

Jeg vil også framheve Barentssamarbeidet som et viktig distriktspolitisk virkemiddel. Et godt eksempel på dette er Sør-Varanger: Der har økt handel og næringssamarbeid med Murmansk gjort det betydelig enklere å få til strukturelle omlegginger innenfor næringsliv og sysselsetting.

Jeg vil gjerne benytte denne anledningen til å berømme guvernør Jevdokimov for den aktive innsatsen han har vist i Barents-samarbeidet, i egenskap av formann i Barents-regionrådet. Jeg er sikker på at det svært gode og nære samarbeidet vil fortsette nå når Murmansk i inneværende toårsperiode skal ha formannskapet i Barents-regionrådet.

Norske myndigheter vil bidra til at det gode samarbeidet fortsetter. Vi ønsker at viktige tiltak som SIVA Næringspark Murmansk skal få stor oppmerksomhet hos både sentrale og regionale myndigheter, og i næringslivet i Barentsregionen. Jeg tror at åpningen av næringsparken kan få stor betydning og nytteverdi for både norske og russiske interesser. Mitt håp er at parken vil være et viktig bidrag til økonomisk framgang og utvikling i hele regionen.

Når jeg om noen minutter har æren av å åpne næringsparken, er det en spesiell glede å kunne gjøre dette sammen med guvernør Jevdokimov. Jeg ser på åpningen som en symbolsk handling, som markerer at vi i dag tar et avgjørende steg videre i utviklingen av næringssamarbeidet i Barents-regionen. Jeg ser med stor forventning fram til videre samarbeid med myndigheter og næringsliv i Murmansk fylke.

Lagt inn 14. april 1999 av linkdoc099005-992460#docStatens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen