Historisk arkiv

Rundskriv F-031-99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Statsbudsjettet 1999 tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler skoleåret 1998-99. (15.04.99) Dette rundskriv erstatter rundskriv F-031-98

Rundskriv F-031-99

Saksnr. 98/11100

15.04.1999

Dette rundskriv erstatter rundskriv F-031-98

Kommunene Statens utdanningskontorer

Statsbudsjettet 1999 tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler skoleåret 1998-99

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil i dette rundskrivet informere om rutinene og vilkårene for utbetaling av tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler for skoleåret 1998-99. Som vedlegg til rundskrivet følger skjema for søknad om tilskudd for skoleåret 1998-99, forslag til revisorbekreftelse, nytt grunnlagsskjema, og rettledning til utfylling av grunnlagsskjemaet.

1. Mål for tilskuddsordningen for 1999

Målet med denne tilskuddsordningen er å stimulere kommunene til å øke antallet elever som mottar tilbud i kommunale musikk- og kulturskoler, jf. St. prp. nr. 1 (1997-98) for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Alle kommuner skal alene eller i samarbeid med andre kommuner ha et musikk- og kulturskoletilbud til barn og unge, organisert i tilknytning til skoleverket og kulturlivet ellers, jf. grunnskoleloven § 42c. Musikk- og kulturskolene i kommunene bør samarbeide nært med skoleverket og det lokale musikk- og kulturlivet. Det øremerkede tilskuddet er et virkemiddel for at alle kommuner skal kunne gi et tilbud. Statens utdanningskontorer følger opp de kommunene som ennå ikke har noe tilbud.

2. Omtale av tilskuddsordningen

Tilskuddet til kommunale musikk- og kulturskoler utbetales etterskuddsvis for hvert skoleår, det vil si at tilskudd som utbetales i 1999 dekker skoleåret 1998-99. Grunnlaget for beregning av statstilskudd er antall timer (60 min.) per 1.10. slik det framgår av grunnlagsskjemaet. Tilskuddet gis på grunnlag av en timepris som fastsettes i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet det enkelte år. For skoleåret 1998-99 utgjør tilskuddet kr 69,30 per time.

Stortinget har for 1999 gitt Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet fullmakt til å gi kommunene tilsagn om tilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler for 1. halvår 2000 (2. halvdel av skoleåret 1999-2000) etter de samme satsene som ble fastsatt for 2. halvår 1999 (1. halvdel av skoleåret 1999-2000). Denne tilsagnsfullmakten gir staten muligheter til å gi et forpliktende tilsagn om at det vil bli utbetalt tilskudd til driften av musikk- og kulturskolene skoleåret 1999-2000, etter de samme regler og satser som gjelder for skoleåret 1998-99.

Kommuner som ønsker å innhente en slik forhåndstilsagn om utbetaling av tilskudd, kan søke statens utdanningskontor om dette sammen med søknad om statstilskudd.

3. Vilkår for utbetaling av tilskudd

Følgende vilkår gjelder for utbetaling av tilskudd til kommuner som gir et kommunalt musikk- og kulturskoletilbud:

a)Tilbudet omfatter opplæring i musikk. I tillegg til musikk kan tilbudet også omfatte opplæring i dans, drama og andre kunst- og kulturuttrykk. b)Musikk- og kulturskolen skal være eid og drevet av kommunene. c)Undervisningen skal følge skoleåret som er 38 uker. d)Kommunene skal dekke minst 50 pst. av driftsutgiftene til skolen, jf. grunnlagsskjema I pkt. 1.5 med veiledning. e)Skolepengene skal ikke overskride kr 1.600 per elevplass per år.

Skolen kan også selge undervisningstimer til andre i samsvar med pkt. a). For å få statstilskudd for salg av timer, må følgende forutsetninger være oppfylt:

  • Det gis ikke statstilskudd til timer der betalingen overskrider 75 pst. av kommunens utgifter til lønn og sosiale utgifter per undervisningstime.
  • Det gis vanligvis ikke statstilskudd til salg av timer til øvrig skoleverk, andre offentlige institusjoner og distriktsmusikervirksomhet.
  • Antall timer det kan gis statstilskudd til, må ikke overskride antall ordinære undervisningstimer ved musikk- og kulturskolene. Det vil si at antall timer under pkt. 3 i søknadsskjemaet ikke må overstige summen av antall timer i pkt. 1 og 2

Kommuner som inngår et samarbeid med andre kommuner om å gi et musikk- og kulturskoletilbud vil kunne motta tilskudd, hvis tilbudet oppfyller kravene over. Tilskuddet vil bli utbetalt til den kommunen som er ansvarlig for driften av det interkommunale undervisningstilbudet.

4. Ansvar og rutiner ved fastsettelse av statstilskudd

Ved innsending av søknad om statstilskudd til statens utdanningskontor i fylket skal grunnlagsskjemaet, jf. vedlegg 3, følge søknadsskjemaet som vedlegg. Punktene 2.10B, 3.4B og 4.5B i grunnlagsskjemaet må overføres til søknadsskjemaet, jf. vedlegg 1. Søknadene skal underskrives av saksbehandler i kommunen og kommunalt ansvarlig etatsjef. Kommunerevisor må underskrive på revisorerklæringen, jf. vedlegg 2.

Statens utdanningskontorer er tillagt ansvar for å saksbehandle søknadene om utbetaling av tilskudd. Utdanningskontorene er også tillagt ansvar for å kontrollere om kommunene oppfyller vilkårene for utbetaling av tilskudd jf. avsnitt 3 i rundskrivet, og til å utbetale statstilskudd til kommunene.

De opplysninger som blir gitt som grunnlag for utbetaling av statstilskudd må kunne dokumenteres. Musikk- og kulturskolen er derfor ansvarlig for å ha et system som registrerer antall benyttede elevplasser og undervisningstimer. Musikk- og kulturskolene må også dokumentere utgifter og inntekter knyttet til salg av timer som det søkes tilskudd for. Dokumentasjonen må være tilgjengelig for kontroll og skal oppbevares i 10 år. Følgende opplysninger må også kunne dokumenteres: Antall elever, kommunal egenandel, antall undervisningstimer, antall undervisningsuker, størrelsen på egenbetalingen, antall solgte timer og hvem timene er solgt til.

Utgiftene og inntektene (inklusiv statstilskudd) til musikk- og kulturskoler skal føres på eget kapittel under kapittelene 1.290 - 1.293 i kommunenes regnskap.

Kommunerevisor skal avgi egen bekreftelse, jf. vedlegg 2.

Statens utdanningskontorer og Riksrevisjonen kan iverksette kontroll med at tilskuddet brukes etter forutsetningene, jf Stortingets bevilgningsreglement § 17. Statens utdanningskontorer tar sikte på å gjennomføre stikkprøvekontroll for å kontrollere dataene som danner grunnlag for utbetaling av tilskudd.

5. Søknadsfrister og frist for innsending av statistikk

For skoleåret 1998-99 skal kommunene sende søknad om statstilskudd til Statens utdanningskontor i sitt fylke innen 28.05.99.

Statens utdanningskontor i Sør-Trøndelag er tillagt ansvar for å utarbeide landsdekkende statistikker og rapporter på grunnlag av de dataene som framgår av søknads- og grunnlagsskjemaene. Statens utdanningskontorer er derfor bedt om å sende en kopi av søknads- og grunnlagsskjemaene til Statens utdanningskontor i Sør-Trøndelag innen 15.06.99.

Med hilsen

Hanna Marit Jahr e.f.
Ekspedisjonssjef
Alette Schreiner
Avdelingsdirektør

Vedlegg 1-4: (word-dokument)

Vedlegg 1: Søknadsskjema “Søknad om statstilskudd til kommunale musikk- og kulturskoler 1998-99”

Vedlegg 2: Revisorbekreftelse

Vedlegg 3: Skjemaet “Grunnlagsopplysninger for tildeling av statsstøtte 1998-99”

Vedlegg 4: Rettledning til utfylling av grunnlagsskjema

Kopi: Riksrevisjonen

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen