Historisk arkiv

Stortingets behandling av budsjett-innst. S. nr. 8 (1998-99)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Statsråd Kåre Gjønnes

Stortingets behandling av budsjett-innst. S. nr. 8 (1998-99)

Innlegg i Stortinget 8. desember 1998

President

Gjennom Landbruksdepartementets budsjett viser Regjeringen at den legger stor vekt på å sikre forbrukerne trygg mat, samt å sikre verdiskaping, aktivitet og bosetting i hele landet med utgangspunkt i landbruket.

Jeg er glad for den brede tilslutning som Stortinget gjennom næringskomiteens innstilling gir til hovedlinjene i Regjeringens mat- og landbrukspolitikk.

Jordbrukspolitikken

Hensynet til sysselsetting og stabil bosetting i distriktene står sentralt i landbrukspolitikken. Jordbruksoppgjøret for 1998/99 ga økte inntektsmuligheter for norsk landbruk. Dette var og er fortsatt viktig for å bremse fraflyttingen fra distriktene og for et livskraftig landbruk. Kunnskap og kompetanse må tas i bruk. Bortfall av investeringsavgiften for jord- og skogbruk, som nå er på plass, vil gi næringen reduserte utgifter på om lag 400 mill kr. Dette var en viktig forutsetning for å komme fram til en avtale i årets jordbruksoppgjør. I forhold til regjeringens forslag er bevilgningen til gjennomføring av jordbruksavtalen redusert med 100 mill kr. Jeg vil imidlertid understreke at forutsetningene i den inngåtte jordbruksavtalen vil bli fulgt opp fullt ut i avtaleperioden.

WTO

Nye forhandlinger om landbruk i WTO starter i 1999. Jeg har merket meg og er tilfreds med at næringskomiteens flertall ber Regjeringen om å arbeide videre med å utdype og operasjonalisere innholdet i landbrukets multifunksjonelle rolle i den forberedende fasen for de nye WTO-forhandlingene. Forskningsarbeid vil bety mye her.

Mat og forbrukerperspektivet

Vi opplever økende oppmerksomhet rundt forbrukernes krav til trygg mat av god kvalitet. Regjeringen ønsker en langsiktig matpolitikk med sikte på å sikre forbrukerne trygge matvarer av ernæringsmessig god kvalitet. Jeg har merket meg at komiteen også peker på at dette er viktig. Dette forutsetter at næringens egne utøvere fortsetter å sette etiske rammer for sin produksjon framfor kortsiktige økonomiske gevinster.

I framtida vil forbrukerne være den viktigste premissleverandøren for norsk landbruk. Med større konkurranse blir forbrukernes preferanser og verdier avgjørende.

Det er viktig at det settes av tilstrekkelige ressurser til at kontrollvirksomheten i forbindelse med matsikkerhet kan gjennomføres. Gjennom overvåkings- og kontrollprogram vil Regjeringen gi norske forbrukere størst mulig visshet om at maten de tilbys er trygg og av høy kvalitet. Også denne kontrollvirksomheten må drives på en effektiv måte. Regjeringen vil løpende vurdere om det er behov for å styrke og utvide de nasjonale tiltakene som er og vil bli iverksatt, og om tiltakene må utvides til å omfatte nye sykdommer.

Vi er opptatt av å ha en god dialog med forbrukerne, og arbeidet med å forbedre kommunikasjonen med forbrukerne vil derfor fortsette. Forsknings- og utviklingsarbeid vil også rette seg spesielt mot mat og helse.

Arealforvaltning

Det må føres en restriktiv jordvernpolitikk for å sikre landbrukets produksjonsgrunnlag på lang sikt, og da spesielt arealer i de beste klimasonene. Vi vil legge økt vekt på at landbruksmyndighetene går aktivt inn i og påvirker de planprosessene som styrer arealbruken og setter vilkår for landbruksnæringen. Jeg er glad for at Regjeringens forslag til endringer av jordskifteloven er vedtatt av Stortinget. Det ligger en stor samfunnsmessig gevinst i å bruke jordskifte til å løse utbyggings- og omdisponeringssaker.

Skog

Skogen er grunnlaget for en av våre viktigste næringer. Langsiktige investeringer i skogbruket og kunnskapsbasert næringsutvikling i små og mellomstore bedrifter vil bli prioritert. Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om skogpolitikken før jul der utfordringer og virkemidler for denne viktige næringen vil bli drøftet.

Lagt inn 9. desember av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen