Historisk arkiv

Utarbeidelse av forskrifter til svalbardmiljøloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Til: se adresseliste nedenfor

2. august 2001

Utarbeidelse av forskrifter til svalbardmiljøloven

Vi viser til tidligere kontakt vedrørende utarbeidelse av forskrifter til svalbardmiljøloven.

Svalbardmiljøloven er nå vedtatt av Stortinget og sanksjonert i statsråd. Det har under lovarbeidet vært forutsatt at loven skal tre i kraft 1. januar 2002, samtidig som lokaldemokratiet innføres i Longyearbyen.

Det er som kjent flere forskrifter som må utarbeides med hjemmel i den nye loven, og flere av disse må være på plass når loven trer i kraft. Dette gjelder bl a forskrift om motorferdsel på Svalbard, da all motorferdsel vil være forbudt når loven trer i kraft, med mindre det åpnes for slik ferdsel i forskrift, jf speilvendingsprinsippet. Videre må forskrift om konsekvensutredninger være på plass, da all virksomhet som kan ha betydning for miljøet krever tillatelse, som igjen i noen tilfelle skal vurderes på bakgrunn av en konsekvensutredning. Det er ytterligere fire forskrifter som bør være på plass samtidig med at loven trer i kraft. Dette gjelder forskrift om miljøgifter, forurensning og avfall, forskrift om høsting på Svalbard, forskrift om leiropphold på Svalbard og forskrift om båndtvang for hund på Svalbard. I tillegg bør forskrift om opprettelse av fuglereservater og større naturvernområder på Svalbard og forskrift om fredning for Moffen naturreservat på Svalbard endres, slik at det inntas formålsbestemmelser for de enkelte verneområder.

Arbeidet med forskriftene har nå pågått en god stund. Departementet er svært tilfreds med direktoratenes og Sysselmannens innsats. Det har imidlertid etter hvert vist seg vanskelig å nå målet om å få alle de ovennevnte forskriftene på plass innen 1. januar 2002. Loven ble vedtatt noe senere enn forutsatt, og det ble ikke ansett hensiktsmessig å foreta høring av forskriftene i sommerferien, da deler av svalbardsamfunnet som kjent tar ferie i store deler av perioden juni til september, jf eksempelvis Svalbardrådet.

Miljøverndepartementet har på denne bakgrunn orientert Det interdepartementale polarutvalg om at det kan bli nødvendig å utsette den planlagte ikrafttredelsen av loven og forskriftene, sannsynligvis til 1. juli 2002.

Videre orienterte departementet polarutvalget om at Miljøverndepartementet ser det som mest hensiktsmessig at direktoratene og Sysselmannen selv foretar høring av sine forskriftsforslag, selv om noen av dem til slutt skal fastsettes av Miljøverndepartementet. Dette er vanlig praksis , jf f.eks. vern av Bjørnøya og verneplanen. Dette vil føre til at forskriftene vil bli sendt ut etterhvert som de blir klare for høring. Til orientering vedlegges en liste over de høringsinstanser som mottok NOU 1999:21 Lov om miljøvern på Svalbard til høring.

Vi ber om at forskriften som sendes på høring vedlegges et høringsnotat/-brev i samsvar med veiledningen om lov- og forskriftsarbeid "Lovteknikk og lovforberedelse" utarbeidet av Justisdepartementet som det er henvist til i Utredningsinstruksen. Det må i denne forbindelse redegjøres for bl a:

  1. bakgrunnen for forskriftsforslaget, bl a om de faktiske problemene som tilsier forskrift, eller for de faktiske forhold som lovforslaget skal anvendes på;
  2. gjeldende rett;
  3. prosessen som har ledet frem til forslaget;
  4. de særskilte foreslåtte bestemmelsene;
  5. økonomiske og administrative konsekvenser og eventuelle andre konsekvenser, jf utredningsinstruksen.

Siden forskriftene vil gjelde for utenlandske selskaper og bosetninger er det spesielt viktig med en fyldig redegjørelse.

Neste møte i polarutvalget er mandag 27. august. Det er ønskelig at forskriftene sjekkes ut på det møtet. Vi ber om at endelig forslag til forskrifter med motiver og høringsbrev sendes oss innen mandag 13. august.

Når det gjelder prosessen videre ser vi for oss at direktoratene og Sysselmannen foretar høring høring i perioden september - desember. Deretter vil direktoratene og Sysselmannen bearbeide utkastene på bakgrunn av høringen i perioden desember - mars. Endelig utkast til forskrifter sendes Miljøverndepartementet innen 1. april 2002, slik at vi kan sørge for de nødvendige prosesser for fastsetting og ikrafttreden.

Med hilsen

Turid Sand e.f.

fung. ekspedisjonssjef

Tore A. Ising

fung. avdelingsdirektør

Brev med vedlegg til:

SFT

v/Øystein Wang

Postboks 8011 Dep

0032 Oslo

Sysselmannen på Svalbard

v/Hanne Margrete Ingebrigtsen

9171 Longyearbyen

Direktoratet for naturforvaltning

v/Elisabeth Jernqvist

Tungasletta 2

7485 Trondheim

Intern kopi med vedlegg til :

Planavdelingen

v/Martine Løvold