Historisk arkiv

Åpning av nettstedet KIMEN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim

Åpning av nettstedet KIMEN

Oslo 11.08.99

Åpningsinnlegg

Det siste tiåret har vært preget av en utrolig rask utvikling når det gjelder bruk av informasjonsteknologi. Mye av fokus i IT-politikken blir preget av dette, det gjelder å prioritere de rette tiltakene for at vi som nasjon skal kunne hevde oss i en hard global konkurranse der praktisk talt alle satser på verdiskaping og effektivsering ved hjelp av IT. Derfor er det ofte de svært konkrete oppgavene som får fokus: Som IT-infrastruktur, utdanningskapasitet innen IT og rammevilkår for de nyskapende næringene. Dette er riktig og viktig.

Men nettopp fordi utviklingen går så fort og vi satser så hardt på å ligge i fremste rekke, er det avgjørende at vi også klarer å sette fokus på de mange sosiale og samfunnsmessige utfordringene som er knyttet til informasjonssamfunnets utvikling. Nettstedet som åpnes i dag er Regjeringens nye tiltak for informasjon og diskusjon om hvordan samfunnsnyttige teknologiske løsninger kan utvikles når det er menneskers behov som settes i sentrum. Og om hvordan IT kan bidra til å skape et deltakersamfunn med like muligheter for alle.

Sentralt på dette nettstedet står en rekke prosjekter innen samfunnsnyttig bruk av IT. Det er ikke de teknologiske løsningene i seg selv, men den samfunnsskapende bruken av teknologien som er poenget. Vi har kalt nettstedet KIMEN, fordi prosjektene viser kimen til det jeg liker å kalle det moderne deltakersamfunnet.

Vårt håp er at nettsidene skal gi informasjon og inspirasjon og skape debatt. Her kan alle komme med innspill til oss, ikke bare de etablerte institusjoner og kommuner og organisasjoner som vi vanligvis har kontakt med.

Som nasjon er utgangspunktet vårt er veldig bra. Norge er, sammen med de andre nordiske land, i verdenstoppen når det gjelder utbredelse og bruk av IT. Om lag 40 prosent av befolkningen har tilgang på Internett enten hjemme eller i jobben, 3 av 4 virksomheter har etablert informasjonstjenester på nettet og infrastrukturen åpner for stadig flere og mer avanserte tjenester. Dette er et forsprang vi må utnytte som grunnlag for økt verdiskaping. Vår evne til å ta i bruk ny kunnskap og ny teknologi bør bli et konkurransefortrinn for oss.

Dette er imidlertid bare en del av visjonen. Vi kan komme til å skape oss et samfunn fullt av teknologi, men uten humanisme. Informasjonsteknologiens motorveier skal ikke være en lekeplass for de ressurssterke. I dag er hovedvekten av dem som har tilgang til Internett høyt utdannede, godt betalte unge menn. Det viktig at flest mulig får tilgang til og tar i bruk teknologien, både ut i fra et rent demokratisk hensyn, men på grunn av at det er først når flest mulig tar i bruk teknologien resultatet blir best.

Norge skal bli et ledende kunnskapssamfunn, men det alene er ikke nok. Det må bli et kunnskapssamfunn som preges av verdier som åpenhet, toleranse, rettferdighet, likeverd og alles mulighet til deltakelse. Visjonen er å skape et samfunn der hver og en av oss opplever at nye teknologiske muligheter og samfunnsforandringer gjør det lettere å nå våre egne og gjerne høyst forskjellige oppfatninger, om hva som er det gode liv.

På de snart to årene jeg har vært statsråd har vi laget mange stortingsmeldinger og handlingsplaner om informasjonsteknologi. Dette er viktige dokumenter, og vi har allerede nådd mange av de målene vi har satt oss. Men særlig egnet til å skape bred debatt er ikke slike planer og meldinger. Så i stedet for å lage en handlingsplan om sosiale og samfunnsmessige sider av IT-utviklingen, har vi laget dette nettstedet. På denne måten håper vi at vi skal nå langt flere, ikke minst unge mennesker.

Poenget er å gå nye veier for å skape et bredest mulig engasjement.

På KIMEN finnes en presentasjon av en rekke spennende prosjekter, alle med ulikt innhold, organisering og finansiering. Noen av dem er statlige, andre har fått statlig delfinansiering og noen av dem har også kommet til uten vår hjelp. Felles for prosjektene er at de er drevet av entusiaster, og det er det sentrale her. Teknologi i seg selv skaper ikke forandring. Det er entusiastiske mennesker som utforsker og skaper nye løsninger med teknologien som er suksessfaktoren.

Derfor er også nettstedet teknologisk enkelt: Vi ønsker ikke å bruke avanserte løsninger som bare virker for nettbrukere med det nyeste og dyreste utstyret.

Prosjektene på KIMEN er inndelt i 7 hovedområder: en åpen og brukerrettet forvaltning, IT i skole og utdanning, samfunn på nettet, språkteknologi, telemedisin, elektronisk handel og personvern og tilgang til nettet for alle. Her finnes prosjekter som viser informasjonsteknologien muligheter, man kan møte menneskene bak prosjektene og pekere til nettsteder med mer informasjon om de enkelte temaene. De sju områdene er ikke tilfeldig valgt: De vil også stå i fokus for mye av Regjeringens IT-satsing i årene framover. På disse områdene skal det skje mye.

Ta telemedisin som et eksempel.

Informasjonsteknologien har gitt helsevesenet store muligheter til å nå fram til flere pasienter. Telemedisin gir mulighet til å undersøke og behandle pasienter uavhengig av hvor pasienten, spesialisten og informasjonen om pasienten befinner seg. I dag kan folk i Alta få konsultasjon med spesialist i Tromsø ved å møte opp på legekontoret i hjembyen. Kommunelegen undersøker pasienten, mens spesialisten som befinner seg i Tromsø følger med på videoskjerm.

KIMEN omfatter en rekke ulike temaer knyttet til sosiale og samfunnsmessige sider ved IT og deltakersamfunnet/informasjonssamfunnet. Vi har derfor etablert en kommentarspalte der fagpersoner eller andre med et sterkt engasjement blir invitert til å kommentere aktuelle problemstillinger og invitere til debatt. Vi har også dialog-sider som skal være et møtested for diskusjon om informasjonssamfunnet. Her kan hvem som helst når som helst komme med innlegg om aktuelle tema.

Elektroniske diskusjonsforum åpnes gjerne med store forhåpninger om livlig debatt. Det blir det ofte så som så med. Grunnen er enkel: Mange er skeptisk til å delta i en skriftlig debatt som er tilgjengelig for alle.

Derfor har vi også etablert en mellomting.

Undringssidene er etablert for å få fram ulike sider ved den teknologiske utviklingen. Sidene gir en kombinasjon av faktainformasjon, spørsmål til brukeren om informasjonsteknologi og gir eksempler på ulike perspektiver på utviklingen.

Internettavisen Treffpunkt som ble etablert i vinter viser med alle sine treff at interessen for tiltaket er stort.

Eldre over 60 år utgjør 20% av befolkningen i Norge. Kun et fåtall bruker Internett. Et veldig aktuelt spørsmål er hva som er årsaken, er det mangel på interesse, eller er tilgangen for dårlig? Undringssidene skaper refleksjon og forhåpentligvis engasjement.

La meg til slutt nevne at prosjektet er utviklet gjennom statssekretærutvalget for IT. En rekke samfunnsforskere har også bidratt i å finne fram til de viktigste prosjektområdene. Prosjektet drives av Nærings- og handelsdepartementet – som ”IT-departementet” sammen med Barne- og familiedepartementet, Administrasjonsdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. ODIN står som teknisk ansvarlig. Hovedredaktør vil være informasjonssjefen i Nærings- og handelsdepartementet. Foreløpig er planen at stedet skal driftes i 1 år.

KIMEN skal være et dynamisk nettsted, og det vil derfor alltid være noen i den andre enden til å svare på spørsmål, det vil komme nye prosjekter til etter hvert.

Jeg har snakket om nødvendigheten av entusiaster. Vi har med oss noen av dem her.

Prosjektområdet "Samfunn på nettet" viser ulike prosjekt som benytter informasjonsteknologi for å styrke lokalsamfunn. LINK, er et lokalt informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg regionen. IT engasjementet i Kongberg er stort , og dette prosjektet er drevet frem av entusiaster. For en nærmere presentasjon av arbeidet på Kongberg generelt og LINK spesielt ønsker jeg ordføreren på Kongsberg, Morten Eriksrød, velkommen og overlater ordet til deg.

Lagt inn 17. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen