Historisk arkiv

Åpning av nytt Internett-tilbud til næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim

Åpning av nytt Internett-tilbud til næringslivet

Veiledningsinstituttet for Nord-Norge, Narvik, 18. august 1999

I årene som kommer er det behov for å skape et stort antall nye arbeidsplasser i Norge; de fleste av disse arbeidsplassene vil komme i bedrifter som ikke eksisterer i dag. Det stiller store krav til vår evne til fleksibilitet og omstilling, og ikke minst til hvordan vi legger til rette for nyskapende virksomhet. Målet om et enklere regelverk kan gi norske bedrifter et konkurransefortrinn, og er en sentral del av regjeringens arbeid for å gjøre det enklere å starte og drive bedrift i Norge.

Ved oppstart av ny virksomhet, er det viktig med en enkel tilgang til relevant og lett forståelig informasjon om regler og virkemidler for næringsutvikling. Ny informasjonsteknologi gir oss muligheter for å nå flere brukere raskere og lettere, og til å skape en mer tilgjengelig og brukervennlig forvaltning. Informasjonstilbudet som vi lanserer i dag, er et eksempel på informasjon som nå vil være tilgjengelig i det vi litt slagordpreget kan kalle en døgnåpen forvaltning. For etablerere og bedrifter skal innhentingen av nødvendig informasjon være enklest mulig, slik at de kan konsentrere seg om sitt viktigste arbeid; det å skape verdier.

Elektronisk formidling av offentlig informasjon er derfor ikke et mål i seg selv, men er et virkemiddel for å gjøre det enklere å skape noe nytt.

Dette målet går igjen i programmet for Et enklere Norge som regjeringen lanserte i juni i år. Programmet har nettopp fokus på regelforenkling, økt frihet for kommunene og en enklere kontakt med det offentlige bade som tjenesteyter og myndighetsorgan.

Initiativet til en database som skulle omfatte alle typer formelle krav for etablering av næringsvirksomhet, kom opprinnelig fra Næringslovutvalget. Utvikling og drift av databasen Tifon, Tillatelser for næringslivet, har foregått ved Brønnøysundregistrene med støtte fra NHD. Det har helt siden etableringen vært en klar målsetting for departementet at opplysningene måtte bli tilgjengelige for alle. Hittil har det vært svartjenesten Narviktelefonene ved VINN som har benyttet databasen som en viktig hjelp ved spørsmål fra etablerere, bedrifter og andre.

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Brønnøysundregistrene og VINN, og de to nordnorske kompetansemiljøene har utført oppdraget på vegne av NHD.

Ved å legge Tifon ut på Internett, er det et mål å gjøre det enklere for etablerere å få en rask oversikt over hvilke tillatelser som er nødvendige for å drive ulike virksomheter. Via internettjenesten Bedriftsinformasjon på Internett, Bedin (www.bedin.no), og nettsidene til Brønnøysundregistrene, får brukeren en nærmere beskrivelse av tillatelsen og hvilke vilkår som må oppfylles. Brukeren får samtidig vite hvilken instans som behandler søknaden. I tillegg blir det gitt informasjon om en rekke praktiske forhold ved søknadsprosessen; hvilke søknadsskjemaer som skal brukes, hvor lang tid søkeren kan regne med at det tar for søknaden blir behandlet og hvilken offentlig etat som er ansvarlig.

For å øke brukervennligheten ved avgivelsen av informasjonen, var det et mål for prosjektet a integrere opplysningene om tillatelser og krav i Bedin. Det har gitt en vesentlig utvidelse av eksisterende informasjonsmengde i Bedin samtidig som den enkelte tillatelse er satt i sammenheng med annen næringsrelevant informasjon. Det gir en ekstra informasjonsverdi til de enkelte opplysningene.

Bedin ble lansert for et år siden, og opplever et økende antall besøkende som et knutepunkt for næringsrettet informasjon. VINN er på oppdrag av NHD ansvarlig for driften av tjenesten.

Ved siden av målgruppen etablerere og bedrifter, vil informasjonen om tillatelser og krav være til nytte for både rådgivningsmiljø og offentlige etater, og andre som er tilknyttet næringslivet.

Det er en samlet oversikt over ulike tillatelser som nå er offentlig tilgjengelig. Totalt inneholder databasen rundt 350 tillatelser og krav for næringsvirksomhet, og dette omfatter bransjer fra handel og tjenester til industriproduksjon og bygg og anlegg.

Brønnøysundregistrene er ansvarlige for drift og utvikling av databasen som gjennom prosjektet har blitt en del av Oppgaveregisteret. Oppgaveregisteret har oversikt over hvilke opplysninger næringslivet må melde til de forskjellige offentlige etatene, og vurderer muligheter for forenkling for næringslivet. Gjennom å gjøre Tifon til en del av registeret er det gitt ytterligere muligheter for å se tillatelser og rapporteringsplikter for næringslivet i sammenheng. Brønnøysundregistrene har tatt på seg en viktig oppgave med a holde registrene ajour. Vi vil ta initiativ til a pålegge myndighetene en meldeplikt når tillatelser endres eller nye tillatelser kommer til.

Regjeringens handlingsplan for små bedrifter som ble lagt fram ved budsjettet i fjor, har som målsetting at det skal bli enklere å starte og drive bedrifter.

Databasen vi om få minutter skal få en presentasjon av, er et av tiltakene i planen. Med fokus på nettopp etablerere og bedrifter, er det et tiltak som kan være med på å gjøre oppstartsfasen og utviklingen av nye virksomheter litt enklere og slik bidra til å oppfylle deler av var målsetting. Ny teknologi åpner for interaktive løsninger og direkte dialog med brukerne. I utformingen av enkle og brukervennlige informasjonsløsninger for næringslivet, er vi avhengige av tilbakemeldinger fra brukerne. Systemene skal være dynamiske og åpne for utviklingsmuligheter, og jeg vil derfor avslutningsvis oppfordre alle til å komme med innspill og forslag til forbedringer.

- Med dette håper jeg at flest mulig får nytte av det nye Internett-tilbudet, og jeg vil gi ordet videre for en presentasjon av tilbudet.


En pressemelding om åpningen ligger hos Veiledningsinstituttet for Nord-Norge (VINN) på http://www.vinn.no/nyheter.htm

Lagt inn 19. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen