Historisk arkiv

Forslag til ny lov om vassdrag og grunnvann (vannressursloven)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 16/99
Dato: 19. mars 1999

Forslag til ny lov om vassdrag og grunnvann (vannressursloven)

-Betydningen av å ha rikelig tilgang på vann vil stå sentralt ved inngangen til et nytt århundre. Den nye loven om vassdrag og grunnvann gir et godt grunnlag for helhetlig vannressursforvaltning i framtiden, sier olje- og energiminister Marit Arnstad. - Lovens formål er å sikre en samfunnsmessig forsvarlig bruk og forvaltning av vassdrag og grunnvann.

Den nye loven setter krav og restriksjoner til bruk, planlegging og gjennnomføring av tiltak i vassdrag.

Loven skal erstatte nåværende vassdragslov fra 1940. Lovforslaget bygger på Vassdragslovutvalgets utredning i NOU 1994:12, og tar sikte på å tilrettelegge for en allsidig bruk av vassdrag, både for næringsutvikling og rekreasjonsformål. Det skal tas hensyn til vassdragenes tåleevne og en rettferdig fordeling av vannressursene .

Lovforslaget slår fast at grunnvannet skal tilhøre eieren av den grunn der grunnvannet befinner seg. Uttak må begrenses til det grunnvannsmagasinet tåler. Det innføres konsesjonsplikt for å sikre en samfunnsnyttig bruk av grunnvannet.

Lovforslaget viderefører konsesjonsplikt for vassdragstiltak. Sentralt er i denne sammenheng hensynet til de allmenne interesser. I lovforslaget inngår en lovfesting av det forbud mot kraftutbygging som følger av verneplanene, samt vern mot andre typer inngrep i slike vassdrag.

I den nye vannressursloven er det lagt særlig vekt på at vassdragsmyndighetene får flere og bedre virkemidler for å håndheve lovens regler. For å beskytte hensynet til miljøet i vassdragene, foreslår departementet at flere forhold blir gjort straffbare samtidig som strafferammen skjerpes.

Denne og andre pressemeldinger finner du på departementets nettsider: http://www.oed.dep.no og http://odin.dep.no/


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen