Historisk arkiv

Omlegging av energiforbruk og energiproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr. 15/99
Dato: 19. mars 1999

Omlegging av energiforbruk og energiproduksjon

Regjeringen legger i dag fram St meld nr. 29 om energipolitikken. Meldingen skisserer en framtidsrettet omlegging av energisektoren som svar på ambisiøse miljømål.

- Regjeringen vil føre en aktiv politikk for å begrense energiforbruket, samtidig som avhengigheten av elektrisitet til oppvarming må reduseres. Nye fornybare energikilder skal spille en viktigere rolle i energiforsyningen. Målet er at bruken av vannbåren varme basert på bioenergi, varmepumper og spillvarme skal øke med 4 TWh innen 2010, og at den årlige produksjonen av vindkraft skal ligge på 3 TWh innen 2010, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

- For å oppnå en omlegging av energiproduksjon og forbruk foreslår Regjeringen en energipakke hvor en økning i elavgiften skal kombineres med investeringstilskudd til nye fornybare energikilder på 5 milliarder kroner over en 10-årsperiode. Uheldige fordelingsvirkninger skal kompenseres, sier olje- og energiministeren.

Det vil bli satt ned et utvalg som skal vurdere strengere krav til bruk av energi i bygninger. Både krav om vannbåren oppvarming og krav til eksisterende bygg skal gjennomgås. Regjeringen vil utvikle kommunenes og fylkeskommunenes rolle i energipolitikken. Arealplanleggingen og kollektiv varmeplanlegging er oppgaver der kommunene må spille en viktigere rolle i energipolitikken enn i dag. Regjeringen vil vudere den framtidige organiseringen av enøk-arbeidet bl a spørsmålet om å opprette et sentralt enøk-direktorat.

Regjeringen går imot bygging av gasskraftverk som ikke baserer seg på en teknologi for rensing av CO2 som gir minimale utslipp.

Norge har fortsatt gode muligheter til å bygge ut vannkraft, men den store utbyggingsperioden er over. Regjeringen legger til grunn at kraftforsyningen skal ha en inntjening som setter dem i stand til å utnytte mulighetene for verdiskaping i energisektoren, og at det sterke offentlige eierskapet opprettholdes.

En god løsning på miljøutfordringene i energisektoren forutsetter også et internasjonalt samarbeid, blant annet for å bidra til at energiprisene i størst mulig grad gjenspeiler miljøkostnadene.

I meldingen blir det pekt på at forsyningssikkerheten i elsystemet i årene framover må få større oppmerksomhet fordi utnyttelsen av produksjonsanlegg og overføringskapasitet øker.

Denne og andre pressemeldinger finnes på departementets Internett-sider: http://www.oed.dep.no/ og http://odin.dep.no/


Kontaktperson: Sissel Edvardsen, tlf. 22 24 61 09

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen