Historisk arkiv

Bompengeringen i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr. 26/99
Dato: 19.03.99

Bompengeringen i Bergen:

Nye takster og forlenging av innkrevingsordning

Regjeringen går inn for at ordningen med innkreving av bompenger i Bergen skal forlenges med ett år, slik at den gjelder til og med 2001. Samtidig blir det foreslått at bompengetakstene, fra 1. november i år, skal økes til ti kroner for liten bil og 20 kroner for stor bil.

Forlengingen av bompengeperioden og økningen i bompengesatsene er i samsvar med ønsker fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune. Satsene har vært uendret fra 1986, og er i dag fem kroner for liten bil og ti kroner for stor bil, går det fram av et forslag som er lagt fram i statsråd i dag.

Etter ønske fra lokalt hold vil de økte bompengeinntektene for 1999 og 2000 gå til igangsetting av prosjektet riksveg 586 Midttun Hop. Dette prosjektet er beregnet å koste 270 millioner kroner. I tillegg kommer 80 millioner kroner til kryss på Fjøsanger.

For 2001 er det forutsatt at inntektene skal gå til videre utbygging av riksveg 586 Midttun Hop, bygging av gang- og sykkelveger i Bergen og igangsetting av arbeid med å utbedre riksveg 556 Ytrebygdsvegen.

I forslaget er det ellers lagt til grunn at staten vil gå inn med til sammen 72 millioner kroner til forskjellige investeringer i Bergensområdet i 2001. Størstedelen av disse midlene er tenkt nyttet til gang- og sykkelveger og til arbeid med å legge til rette for kollektivtrafikken.

- Den løsningen som det nå tas sikte på for å bedre veg- og miljøforholdene i Bergensområdet er et eksempel på et godt samarbeid, der lokale myndigheter legger til rette for fortsatt trafikantbetaling i tillegg til statlig finansiering, sier samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll.

Lagt inn 19. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen