Historisk arkiv

Hurtigruten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll

Hurtigruten

Presseseminar Trondheim, 20. april 1999

På bakgrunn av Stortingets vedtak i 1990 har staten, ved Samferdselsdepartementet, inngått en avtale med Hurtigruteselskapene om faste overføringer – altså tilskudd – for perioden fram til utgangen av 2001. Selskapene skal i denne perioden opprettholde et tilbud hele året med daglige seilinger Bergen – Kirkenes, samtidig som det skal gjennomføres fornyelse av Hurtigruteflåten.

Fornyelsen av flåten inngår i et generelt omstillingsarbeid, og målsettingen er at Hurtigruten skal drives uten tilskudd i perioden etter 2001.

Selskapene la i fjor vår fram skisse for den videre drift av Hurtigruten etter 2001 uten tilskudd fra det offentlige. Skissen var basert på at ruten fortsatt skal opprettholdes for strekningen Bergen – Kirkenes på helårsbasis, men at man i vintersesongen reduserer seilingen til tre ukentlige avganger Bergen – Kirkenes. Antall avganger økes gjennom vårsesongen til minst dagens tilbud i sommersesongen, med tilsvarende nedtrapping utover høsten. Endringer i tilbudet skjer ved å endre antallet skip som settes inn i rutedriften.

Så langt selskapenes foreløpige skisse til opplegg.

Spørsmålet om en eventuell ordning med fortsatt tilskudd til Hurtigruten må selvsagt legges fram for Stortinget. Jeg ser det som naturlig at dette skjer i forbindelse med stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan, det vil si i en stortingsmelding som legges fram våren 2000.

Ved å trekke Hurtigruten inn i planprosessen knyttet til Nasjonal transportplan, vil blant annet fylkeskommunene få anledning til å legge fram sine synspunkter om Hurtigrutens framtidige tilbud og om eventuelle fortsatte tilskudd til Hurtigruten, sett i forhold til annen bruk av midler innenfor samferdselssektoren.

Lagt inn 26. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen