Historisk arkiv

Kollektivkampanjens busstur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll

Åpning av Kollektivkampanjens busstur

Trondheim, 20. april 1999

Jeg takker for invitasjonen til åpningen av Kollektivkampanjens busstur.

Jeg har med interesse merket meg de sterke ønsker og meninger og ikke minst det solide engasjementet som er kommet fram her i dag. Det inntrykket skal jeg ta med meg tilbake til departementet og til dem som arbeider med kollektivtrafikk, enten det nå gjelder planlegging, regelverk eller budsjetter.

Jeg har notert meg at kampanjen også legger vekt på informasjonstiltak omkring spørsmål som gjelder kollektivtrafikk. Jeg nytter derfor høvet til noen opplysninger om hva staten gjør og bidrar med på dette feltet:

Til dem som mener at det ikke satses på kollektivtransport – kan jeg minne om følgende:

  • Staten kjøper i år persontransporttjenester fra NSB for 980 millioner kroner (InterCity-, region- og lokaltrafikk).
  • Lokal kollektivtrafikk er et fylkeskommunalt ansvar. I de statlige rammeoverføringene er det tatt hensyn til fylkeskommunenes ansvar på dette området. I 1997 – som er siste regnskapsår med endelige tall – brukte fylkeskommunene og Oslo kommune til sammen om lag 2,8 milliarder kroner som tilskudd til lokal rutedrift.
  • I tillegg kommer om lag 600 millioner kroner i statlig tilskudd til riksvegferjedriften, 200 millioner kroner til Hurtigruten og 270 millioner kroner som tilskudd til drift av innenlands flyruter, dvs. kortbanenettet.
  • Vi bør også være oppmerksom på at de statlige bevilgninger til veginvesteringer omfatter en rekke investeringstiltak som særlig kommer kollektivtransporten til nytte. Jernbaneinvesteringer og investeringer i lufthavner dekkes også over statsbudsjettet. Det samme gjelder også en del bevilgninger til forsøksvirksomhet og forsknings- og utviklingsprosjekter som kommer kollektivtransporten til gode.

Alt ser altså ikke svart ut for kollektivtrafikken: Det blir satset betydelige midler – og satsingen gir også mange positive resultater:

Flytogets suksess, toget er blitt vinneren i tilbringertransporten til den nye hovedflyplassen på Gardermoen, vekst i annen togtrafikk, nye og bedre rutetilbud med bane og buss – alt dette er positive trekk som vi bør ta med oss og bygge videre på i arbeidet med å styrke kollektivtrafikken.

Så til dere som står bak kampanjen: Takk for sterkt engasjement – og lykke til på den videre ferd !

Lagt inn 26. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen