Historisk arkiv

År 2000-problematikken må prioriteres høyere i kommune-sektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 36
Dato 22.03.99

År 2000-problematikken må prioriteres høyere i kommune-sektoren

Sosial- og helsedepartementet krever høyere prioritering av år 2000-problemet i kommunesektoren. I to rundskriv departementet nå sender ut, blir det gitt klare anbefalinger om å prioritere arbeidet med år 2000-problematikken i helse- og sosialsektoren og innenfor vannverkene. Det blir presisert at det er fylkeskommunene, kommunene og de enkelte institusjonene som har ansvaret for år 2000-tilpasningen innen sine ansvarsområder.

En undersøkelse Norsk Gallup foretok for departementet for kort tid siden, viste at mange institusjoner innen for helse- og omsorgssektoren ikke er forberedt på eventuelle problemer som kan følge av overgangen til år 2000. - Gjennom Gallup-undersøkelsen fikk vi demonstrert at mange institusjoner ikke har tatt denne utfordringen alvorlig nok. Rundskrivene vi nå sender ut skal tydeliggjøre det ansvaret den enkelte kommune, institusjon og vannverkseier har. Vi forventer at alle nå gjør risiko- og sårbarhetsanalyser av sin virksomhet, og lager beredskapsplaner i tilfellet noe går galt ved nyttårsskiftet, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa og helseminister Dagfinn Høybråten.

Kommunene, fylkeskommunene og institusjonene blir nå på det sterkeste anmodet om å prioritere arbeidet med:

  • å utarbeide risiko- og sårbarhetsanalyser. Departementet forventer at dette er gjennomført inne 1.7.1999.
  • å foreta testing av egne systemer, og på basis av testing og ROS-analyser foreta nødvendige forebyggende tiltak.
  • å utarbeide beredskapsplaner i forhold til svikt i interne systemer og svikt hos leverandører. Departementet forventer at det senest innen 1.10.1999 er utarbeidet slike planer.
  • å utarbeide beredskapsplaner for å kunne håndtere økt belastning på grunn av kriser/katastrofer som følge av funksjonssvikt på andre samfunnsområder. Det forutsettes at det utarbeides informasjonsplaner som en integrert del av beredskapsplaner.
  • å gjennomføre øvelser for å teste materiell, utstyr, prosedyrer og organisasjon, samt samarbeidsrelasjonene mot andre relevante virksomheter.

Med rundskrivet til vannverkseierne vil departementet først og fremst minne om det ansvar som påligger disse i forbindelse med eventuelle driftsproblemer knyttet til overgangen til år 2000.

Rundskrivene er tilgjengelig på internett: http://www.dep.no/shd/proj/2000/

Kontaktperson:

rådgiver Alfred Ehrenclou, tlf. 22 24 86 52

Lagt inn 23. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen