Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer de nord-irske fredsprisvinnerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 144/1998
Dato: 16. oktober 1998

Statsministeren gratulerer de nord-irske fredsprisvinnerne

-Jeg er meget glad for tildelingen av Nobels fredspris til John Hume og David Trimble. Det sier statsminister Kjell Magne Bondevik i sin første kommentar etter at det fredag ble kjent at årets fredspris går til lederne for de to største politiske partiene i Nord-Irland.

- Disse politikerne har stått i fremste rekke i arbeidet for å sikre den historiske fredsavtalen i Nord-Irland, som ble inngått langfredag i år, sier statsministeren. Bondevik sendte fredag gratulasjonsbrev til de to fredsprisvinnerne.

- Prisen er en velfortjent anerkjennelse av den betydelige innsats, vilje og personlige mot som partilederne Hume og Trimble har lagt for dagen for å bygge gjensidig tillit og finne en fredelig løsning på konflikten, sier statsministeren.

- Jeg håper og tror at prisen vil bidra til å befeste den positive utviklingen, slik at varig fred oppnås i Nord-Irland. Prisen er også en anerkjennelse til det nord-irske folk, som gjennom å slutte opp om fredsavtalen har vist at de ønsker å leve i fred og toleranse og skape en fremtid sammen, sier Bondevik.

- Dette er også en stor oppmuntring til de politiske ledere i Storbritannia, Irland og USA, som har vært sterkt involvert i fredsprosessen og som har muliggjort den etterlengtede fredsavtalen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

 

Lagt inn 16. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen