Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer med israelsk-palestinsk avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.149/1998
Dato 23. oktober 1998

Statsministeren gratulerer med israelsk-palestinsk avtale

Statsminister Kjell Magne Bondevik har i dag sendt sine gratulasjoner til president Bill Clinton, statsminister Benjamin Netanyahu og president Yasser Arafat, etter undertegningen av den israelsk-palestinske avtalen som det fredag ble enighet om på Wye Plantation i Maryland i USA. I brevene sier statsministeren at gjennombruddet har bragt oppfølgingen av Osloavtalen tilbake på sporet. Han forsikrer også at Norge fortsatt er villig til å bistå partene i å nå fram til en endelig avtale om varig fred i Midt-Østen.

Statsministerens brev til president Clinton lyder:

”Kjære herr president. Dagens gjennombrudd på Wye Plantation er av avgjørende viktighet for fredsprosessen i Midt-Østen, og for oppfølgingen av Osloavtalen.

Jeg sender Dem mine varmeste gratulasjoner med den vellykkede amerikanske meglingsinnsatsen, og med Deres personlige bidrag. Det har spilt en avgjørende rolle.

Det momentum som avtalen skaper, må nå holdes ved like ved at begge sider tar konkrete skritt for å gjennomføre avtalen. Som hittil forplikter min regjering seg til å bistå partene i å sikre en endelig avtale og varig fred i Midt-Østen. Deres hengivne Kjell Magne Bondevik”.

Statsministerens brev til statsminister Netanyahu lyder:

”Kjære Benjamin. Avtalen som i dag er undertegnet på Wye Plantation er et skritt som har bragt fredsprosessen i Midt-Østen og oppfølgingen av Osloavtalen, tilbake på sporet.

Jeg sender deg mine varmeste gratulasjoner med denne bragden, og med ditt personlige bidrag til den.

Det momentum som er skapt, må nå holdes ved like ved at begge sider tar konkrete skritt for å gjennomføre avtalen. Som hittil står Norge og det internasjonale samfunn rede til å bistå deg med å bringe fredsprosessen fremover, og med å nå fram til en endelig avtale. Din hengivne Kjell Magne Bondevik”.

Statsministerens brev til president Arafat lyder:

”Kjære herr president. Det er med stor tilfredshet at den norske regjering har mottatt nyheten om avtalen som idag er undertegnet på Wye Plantation. På en avgjørende måte bringer den fredsprosessen og oppfølgingen av Osloavtalen fremover. Det ser ut til at mange av de ønskene De ga uttrykk for under vårt møte i Oslo for to uker siden, er gått i oppfyllelse.

Jeg sender Dem mine oppriktige gratulasjoner med denne bragden, og med Deres bidrag til den.

Det er nå viktig at det momentum som er skapt på Wye, holdes ved like. Som hittil forplikter Norge seg til å samarbeide med partene om å nå fram til en endelig avtale og til endelig fred i Midt-Østen. Deres hengivne Kjell Magne Bondevik”.

Lagt inn 26. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen