Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Kristelig Folkepartis valgkampåpning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 14. august 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Kristelig Folkepartis valgkampåpning

Aker Brygge, Oslo, 14. august 1999 kl. 12.30

Med forbehold om endringer

Når Kristelig Folkeparti i dag åpner sin valgkamp, gjør vi det i regjeringsposisjon. Etter mange års Arbeiderpartistyre, er det en sentrumsregjering som leder landet inn mot tusenårsskiftet.

Etter flere års overoppheting av norsk økonomi fikk vi i fjor et kraftig oljeprisfall og finanskriser preget verdensøkonomien. Sentrumsregjeringen tok utfordringen. Vi la fram et stramt statsbudsjett. Vi fikk i stand et inntektspolitisk samarbeid. Krona er styrket. Og i år har Norges Bank redusert renta fire ganger! Vi er på rett vei.

Mange økonomer og politikere var redde for at oppgangskonjunkturen i 90-åra skulle ende i en krasjlanding for norsk økonomi – og kraftig økning av arbeidsledigheten. Sentrumsregjeringen tok utfordringen. Gjennom budsjett- og inntektspolitikken er norsk økonomi stabilisert. Sysselsettingen holder seg høyere enn mange eksperter spådde. Vi er på rett vei.

Samtidig som vi har brakt økonomien på trygg grunn, har vi tatt fatt på andre utfordringer. En hovedsak er å bedre tilbudet for eldre og syke!

Når jeg har fulgt sommerens politiske utspill og valgkampen så langt, er det grunn til å spørre: Har Ap. glemt hva de sa – om ”helse og eldre først”?

Vi skal kjennes igjen på at vi står fast ved vår forpliktende hovedsatsing: Helsetilbudene og eldreomsorgen skal styrkes! Det sa vi i fjor, og det står vi ved – i år, neste år, og neste år, og neste år! Det skal være et kjennemerke på sentrumsregjeringen.

Viktige vedtak er vunnet, helse-Norge skal nå styrkes gjennom forpliktende opptrappingsplaner:

  • En 4-årig plan for utstyr ved sykehusene.
  • En 5-årig kreftplan.
  • En 8-årig plan for psykisk helse.

Helse er en viktig verdi. Vi skal forbedre sykehusene og helsetilbudet. Ved mer innsatsstyrt finansiering har aktiviteten i sykehusene blitt økt. Og resultatene begynner å komme. Tall fra 15. juni viser at nedgangen i brudd på ventelistegarantien er på 12 prosent! Det er det laveste antall brudd på ventelistegarantien som er registrert etter at 3-månedersgarantien ble innført! Vi skal gjøre helse-Norge bedre! Det er mye å rette på, men vi er på rett vei!

Eldreplanen fra 1997 følges nå opp ved at kommunene bygger ut nye boenheter for de eldre – både enerom og omsorgsleiligheter. Mye gjenstår, men vi er på rett vei - også i eldreomsorgen.

I løpet av 1990-årene har forskjellene i levekår økt i Norge. Det har vi dokumentert i utjamningsmeldinga. Vi lovet foran valget i 1997 å gå inn for en økning av minstepensjonen med 1 000 kroner måneden. Noen kalte forslaget ”kvalmende”. Men vi holdt vårt løfte. Nå bekrefter Statistisk Sentralbyrå at reformen hadde en betydelig sosial utjamningseffekt. Dette er solidaritet i praksis! God sentrumspolitikk!

Vi vil gi de eldre større trygghet. Og vi vil gi folk flest større trygghet! Kriminaliteten har gjennom lang tid økt i Norge. Problemet er alvorlig. Det satses offensivt på mange fronter. Halvårsstatistikken fra politiet viser at det nytter: Færre voldsforbrytelser. Færre vinningsforbrytelser, ikke minst gjelder det grovt tyveri fra hus, hytter og motorkjøretøyer. Og - færre anmeldte narkotikaforbrytelser. Vi skal glede oss over nedgangen i slik kriminalitet. Og vi skal skjerpe innsatsen ikke minst mot ransbølgen. Vi vil et tryggere Norge!

Kristelig Folkepartis kurs er klar: I stedet for detaljregulering og byråkrati vil vi satse på økt valgfrihet og avbyråkratisering.

I familiepolitikken har vi fått gjennomslag for kontantstøtten til småbarnsfamiliene! Mange foreldre har fått mer tid til barna sine. Valgfriheten er styrket!

Etter mange år med skolereformer som har medført økt byråkrati og papirarbeid, har vi staket ut en ny kurs: Skolene får økt lokal handlefrihet og byråkratiske krav om papirarbeid reduseres. Lærernes tid skal frigjøres mer til undervisning!

Regjeringen har også lansert et omfattende prosjekt for ”Et enklere Norge!” Vi vil gjøre det enklere for næringslivet slik at nyskapende innsats kan fremmes. Vi vil øke handlefriheten for kommunene slik at midler brukes mer effektivt. Og vi vil forenkle folks tilgang til offentlige tjenester. Sentrumsregjeringen har satt seg et ambisiøst mål – kursen er satt mot ”et enklere Norge!” Skjemaveldet angripes på bred front, over ett hundre forenklingstiltak er alt satt i gang.

På mange områder er vi på rett vei. Men mye gjenstår. Fortsatt er det alvorlige samfunnsproblemer og utviklingstrekk som vi må rette på.

Skal framtidens Norge bli et godt samfunn for våre barn, må vi bygge det på bærekraftige fellesverdier som tåler tidens slitasje! Som viderefører det beste i vår kulturarv! Som borger for åpenhet, frihet og toleranse, uten at vi mister vårt eget fotfeste, våre egne røtter! Det gir trygghet. Vårt svar er klart – vi skal bygge på de kristne, humanistiske og demokratiske verdiene!

På dette grunnlag skal vi også møte dem som kommer til Norge fra andre land. Det handler om menneskeverd og likeverd. Det ensidig negative bilde som særlig noen i FrP tegner av innvandrere, er en trussel mot disse verdiene.

Sentrumsregjeringens arbeid på nasjonalt plan må følges opp rundt i landets fylker og kommuner. Kristelig Folkeparti og de andre regjeringspartiene skal bidra til det - landet rundt! De verdier vi står for nasjonalt, trenger vi også lokalt. Vi har vist at vi kan styre i rikspolitikken. Det kan våre folk også i lokalpolitikken. Godt valg!

Lagt inn 25. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen