Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål fra Arvid Falch

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 2. juni 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål nr. 2 til spørretime 2. juni 1999 fra representanten Arvid Falch

Stortinget 2. juni 1999

"I muntlig spørretime 3. mars 1999 lovte statsministeren å ta affære i en sak som gjelder fiskere under 18 år. Problemet for denne gruppen er at vergemålsloven setter grenser for hvem som får registrere seg i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret. Statsministeren sa at han ville ta kontakt med de departementer denne saken berører; Finansdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Justisdepartementet.

Har statsministeren gjort noe med saken og hva er i så fall gjort?"

President,

Etter kontakt med de aktuelle departementer kan jeg opplyse følgende: Av lov om vergemål for umyndige av 22. april 1927 (vergemålsloven), § 2 fremgår at en umyndig som hovedregel ikke selv kan råde over egne midler eller binde seg ved rettshandel. Det vil i utgangspunktet være vergen som handler på den umyndiges vegne i formuessaker, se vergemålsloven § 38.

Enhetsregisterloven av 3. juni 1994 og Foretaksregisterloven av 21. juni 1985 inneholder ingen klare regler om aldersgrense for registrering i Enhetsregisteret / Foretaksregisteret.

En fisker under 18 år som vil etablere næringsvirksomhet, kan gjøre dette ved at vergen gir sitt samtykke, og deretter lar seg registrere på den mindreåriges vegne i Enhetsregisteret og/eller Foretaksregisteret. I de tilfelle hvor de aktuelle registre ikke godkjenner en slik registrering fordi foreldrene allerede selv er registrert, kan det være aktuelt å få oppnevnt hjelpeverge for den mindreårige i medhold av vergemålsloven § 16, 1. ledd, l. alt. Denne bestemmelsen gir hjemmel for å oppnevne hjelpeverge for den mindreårige hvor vergen ikke kan ivareta den mindreåriges interesser i visse saker. Det vil være overformynderiet i bostedskommunen som foretar oppnevning av hjelpeverge, og den mindreårige og vergen kan henvende seg dit, etter loven § 11.

Vergemålsloven gir etter mitt skjønn en praktikabel løsning på hvordan registreringsspørsmålet kan løses i forhold til en mindreårig.

Lagt inn 2. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen