Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved besøk på Østerås Eldresenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Østerås, Bærum, 7. april 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved besøk på Østerås Eldresenter

7. april 1999

Det har vært hyggelig både for sosialministeren og meg å få komme hit og se hvordan dere har det. Det har vært en stor opplevelse å få være sammen med dere nå under dette flotte arrangementet. Jeg har lest noe omtale av revyen på forhånd og skjønner at det har vært en stor suksess. At det er velfortjent kan jeg underskrive på etter å ha vært her i dag. Jeg vet at det også er et enormt forarbeid før en revy blir til og kan vises fram. Dere må virkelig ha stått på for å få dette til.

1999 er FNs Eldreår og dagen i dag er Verdens helsedag. Vårt besøk her er en markering av begge begivenheter.

Målsettingen for FNs Eldreår er ”Et samfunn for alle”.

Vårt ønske for eldreåret er:
1. At det skal skapes gode samarbeidsrelasjoner mellom generasjonene;
2. At aktive eldre skal bli mer synlige som den viktige ressurs de er ved sin erfaring, sitt engasjement og sin kreativitet;
3. At alle eldre som har behov for pleie og omsorg skal få dette på en verdig måte.

Under markeringen av eldreåret har vi lagt vekt på å engasjere kommunene og de frivillige organisasjonene. I den nasjonale komiteen er det aktiv medvirkning fra bl.a. Kommunenes sentralforbund, Norske Kvinners Sanitetsforening, Lions Norge, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norsk pensjonistforbund, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norsk Pensjonistforbund og Innvandrernes helse- og sosialgruppe.

Det blir satt i verk såkalte ”Fyrtårnsarrangement”. Det er:

4. Budstikke om tiltak som bygger bro mellom generasjonene. Det er en stafett i kommunene. Den skal synliggjøre gode tiltak som skaper samhold og solidaritet generasjonene i mellom. I en tidsalder med travle foreldre og opptatte barn er det spesielt viktig at bestemor og bestefar er en del av helheten og verdiformidlingen i familien og lokalsamfunnet.

5. Internasjonalt engasjement: Vi ønsker å bidra positivt til utviklingen i de baltiske land og Nordvest Russland. Vi ønsker at befolkningen i våre nærområder skal få kjennskap til eldrerådsarbeid og det frivillige arbeid som er vanlig i de nordiske land.

6. Eldreuken 99. Mange kommuner planlegger en eldreuke til rundt eldredagen 1. oktober. Det legges opp til aktiviteter som setter søkelyset på eldres situasjon i egen kommune.

Vi legger stor vekt på lokale markeringer. Det er sendt brev til alle ordførere der det blir oppfordret til å etablere lokale komiteer.

Livslang læring, utvikling og deltaking

Vi får etter hvert nye generasjoner eldre med 20 –25 år framfor seg etter at yrkeslivet er avsluttet. I det ligger det mange muligheter – slik dere har vist.

Temaet for Verdens helsedag er i år Aktiv alderdom. Aktiv alderdom er ikke bare viktig i et folkehelseperspektiv. Aktiv alderdom er også av stor betydning for utviklingen i samfunnet som helhet. Eldre har i dag bedre helse, utdanning, inntekt og erfaring enn noen gang i vår historie. Derfor ligger det større muligheter for positiv aktivitet og deltakelse. Det ser vi ikke minst i den store frivillige innsats som blir gjort gjennom eldresentra og frivillighetssentraler.

Vi har lett for både å idyllisere og svartmale alderdommen. Og det eksisterer mange myter om eldre mennesker. Det er viktig å avlive disse mytene slik at vi ikke baserer vår politikk på dem. Verdens helseorganisasjon har tatt opp dette, og vil bruke Verdens Helsedag spesielt til å avlive myter om eldre. Det er ledd i et verdensomspennende program for å fremme Aktiv alderdom på grunnlag av faktisk kunnskap.

Eksempler på myter vi ønsker å rette søkelyset mot er at:
· Alle eldre er like
· Alle eldre mennesker er skrøpelige og har dårlig helse
· Eldre ligger samfunnet til byrde
· Menn og kvinner eldes på samme måte
· Eldre bidrar ikke med noe

Her på senteret er dere med på å avlive slike myter. At dere også er et aktivt senter viser både denne revyen og det omfattende program dere har. Jeg har hørt rykter om at dere har lang tradisjon for å ha debattmøte i valgkampene, hvor spørrelysten er stor og politikerne kan bli satt til veggs.

Det har vært en stor opplevelse å være her! Jeg takker alle dere som hver på sin individuelle måte bidrar til glede, solidaritet, mangfold og fellesskap!

Lykke til videre med arbeidet på eldresenteret.

Lagt inn 8. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen