Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Møte med næringslivsrepresentanter i Abuja

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Abuja, Nigeria, 14. februar 2000

Prime Minister Kjell Magne Bondevik

Møte med næringslivsrepresentanter

Nicon Hilton Hotel, Abuja
14. februar 2000

La meg først ønske de nye deltakerne i næringslivsdelegasjonen velkommen til siste etappe i et, så langt, godt og vellykket besøk til Mosambik, Sør-Afrika og Nigeria (og til de som tror at vi nå begynner å bli mette på nye programposter, så kan jeg si at vi heller føler at vi nå begynner å bli riktig varme i trøya).

Jeg tror at dette besøket allerede har bidratt til å sette Afrika høyere på dagsorden hjemme, og å styrke bevisstheten om Norges interesser for Afrika i de landene vi besøker.

Nigeria er en interessant samarbeidspartner på flere måter. Det er ikke bare Afrikas mest folkerike stat, men en viktig aktør både politisk og økonomisk i afrikansk og internasjonal sammenheng.

Den nye ledelsen med president Obasanjo i spissen har markert seg som en meget sterk demokrati- og menneskerettighetsforkjemper. Med dette besøket ønsker vi å markere en klar støtte til et demokratisk Nigeria og å styrke det politiske samarbeidet mellom våre to land.

Et annet hovedformål med besøket er å fremme det økonomiske samarbeidet. Jeg vil her spesielt trekke frem vårt ønske om å styrke samarbeidet på oljesektoren. Dette gjelder både på myndighetssiden og kommersielt.

Begge land har felles utfordringer på markedssiden (stabil oljepris).

Vi er begge opptatt av å utvikle gode rammevilkår for investeringer i petroleumssektoren.

Vi står overfor felles utfordringer med hensyn til utvikling av teknologi for leting og produksjon på dypt vann.

Jeg vil også nevne utfordringer knyttet til å sikre helse, miljø og sikkerhet i denne sektoren, så vel som behovet i Nigeria for å avvikle all fakling av gass og stanse lekkasjer i rørledningssystemene.

Det bør være gode muligheter for å videreutvikle det tradisjonelle økonomiske samarbeidet vi har hatt med Nigeria bl.a. i den maritime sektoren og fiskerisektoren, til nye områder som petroleum. Det kan også være muligheter innenfor andre sektorer som telekommunikasjon, papir og vannforsyning.

Dette vil jeg legge vekt på i mine samtaler med nigeriansk politisk ledelse de neste par dagene.

Jeg håper også at arrangementene, seminarer, møter og mer uformelle sammenkomster i dagene fremover, vil bidra til å etablere nye og styrke eksisterende kontakter som dere vil ha nytte av i den videre virksomhet i Nigeria.

Jeg ser frem til et godt samarbeid – både underveis og i oppfølgingen av besøket.