Historisk arkiv

Aktiv jobbsøking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 63-4/2003
Dato: 08.10.03
Kontaktpersoner: Informasjonssjef Lisa Bang, tlf. 22 24 49 58 eller kommunikasjonsrådgiver Gunn Janne Myrseth, tlf. 22 24 48 57

Aktiv jobbsøking

Regjeringen legger stor vekt på å holde ordinære arbeidssøkere så nær arbeidsmarkedet som mulig, og prioriterer rådgivning og jobbklubber fremfor langvarige kvalifiseringsprogrammer. Det foreslås å videreføre nivået fra 2. halvår 2003 på ordinære arbeidsmarkedstiltak.

- I Norge vil det være om lag en halv million ansettelser neste år. Dette tilsier at egenaktivitet fra den enkelte arbeidssøkende og tett oppfølging fra Aetat er avgjørende for at den enkelte skal komme i arbeid. Derfor prioriterer vi å tilrettelegge for egeninnsats og egenaktivitet ved hjelp av jobbklubber og tilgjengelighet til rådgivning og god informasjon, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman.

Yrkeshemmede
Det foreslås videre 22 450 tiltaksplasser for yrkeshemmede. Dette er en økning fra nivået i 2003 tilsvarende 550 plasser. Erfaringsmessig betyr dette at om lag 45 000 yrkeshemmede vil kunne delta på tiltak i løpet av året. Innenfor rammen av arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede foreslår regjeringen å opprette 200 nye tiltaksplasser for Varig tilrettelagt arbeid (VTA).
- Jeg håper at vi i løpet av tre år kan øke antall VTA-plasser med 800 til, sier Norman

Ordinære arbeidsmarkedstiltak
12 300 av plassene er ordinære arbeidsmarkedstiltak. Dette innebærer at om lag 50 000 personer vil kunne delta på arbeidsmarkedstiltak i løpet av året. Langtidsledige, innvandrere og ungdom vil bli prioritert ved inntak på tiltak.

Totalt styrkes arbeidsmarkedstiltakene både ordinære og yrkeshemmede, med 1850 plasser.

- Det samlede nivået for arbeidsmarkedstiltak for ordinære og yrkeshemmede arbeidssøkere vil gi rom for å styrke regjeringens innsats for å motvirke fattigdom og arbeidet for å inkludere personer med psykiske lidelser i arbeidslivet, sier Norman.

Aetat styrkes
Regjeringen foreslår en bevilgning til Aetat på i alt om lag 1 940 mill. kroner. Dette gir grunnlag for å styrke etaten med om lag 50 årsverk i 2004, blant annet for å bidra til å følge opp regjeringens satsing mot fattigdom. Dette kommer i tillegg til de totalt 420 årsverkene som er tilført etaten i inneværende år og som også i 2004 vil bidra til å øke kapasiteten i Aetat etter hvert som kompetanse bygges opp blant de mange nyansatte.

Aetat skal i 2004 fortsette arbeidet med å utnytte tidligere investeringer i nye økonomi- og saksbehandlingssystemer, slik at mer av personellressursene kan overføres til brukerrettet virksomhet. Sammen med resultat- og aktivitetsbasert finansiering for enkelte av Aetats tjenester skal dette gi bedre oppfølging av de arbeidsledige som trenger bistand.