Historisk arkiv

Arbeidet med å redusere sykefraværet må intensiveres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Regjeringen foreslår å innføre et medfinaniseringsansvar for arbeidsgivere på 10 prosent i hele sykepengeperioden. Dette kompenseres delvis ved å redusere arbeidsgiverperioden fra 16 til 14 dager. Samtidig utvides både den eksisterende skjermingsordningen for personer med kroniske lidelser, og folketrygdens forsikringsordning for småbedrifters sykepengeansvar (06.10.04).

Pressemelding

Nr.: 2
Dato: 06.10.04

Arbeidet med å redusere sykefraværet må intensiveres

Regjeringen foreslår å innføre et medfinaniseringsansvar for arbeidsgivere på 10 prosent i hele sykepengeperioden. Dette kompenseres delvis ved å redusere arbeidsgiverperioden fra 16 til 14 dager. Samtidig utvides både den eksisterende skjermingsordningen for personer med kroniske lidelser, og folketrygdens forsikringsordning for småbedrifters sykepengeansvar.

–Utviklingen i sykefraværet så langt tilsier at det er nødvendig med økonomiske insentiver for å gjøre det lønnsomt for virksomhetene å forebygge og redusere langtidsfravær, sier Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Vil videreføre Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen)
Regjeringen legger vekt på å videreføre det gode samarbeidet med partene i arbeidslivet om gjennomføringen av IA-avtalen, innenfor de rammene som de foreslåtte endringene i sykelønnsordningen legger, sier Høybråten.

Bedre forankring av sykefraværsarbeidet i arbeidslivet
Forslaget innebærer at sykefraværsarbeidet forankres enda bedre på den enkelte arbeidsplass. Det er i tråd med IA-avtalen. Det gir også arbeidsgivere insentiver til å arbeide systematisk for å forebygge og redusere sykefraværet i hele sykepengeperioden.

Langt fra målet i IA-avtalen
Et av målene i IA-avtalen er å redusere sykefraværet med 20 prosent innen utgangen av 2005. Sykefraværet har imidlertid fortsatt å øke siden avtalen ble inngått høsten 2001. Dersom målene i IA-avtalen hadde vært nådd, ville vi hatt 5 milliarder kroner mer å fordele til andre samfunnsoppgaver i 2004. 8,5 millioner sykefraværsdager kunne ha vært spart. Dette viser dimensjonene på de ambisjoner som er lagt til grunn for IA-arbeidet.

Selv om de siste sykefraværstallene fra 2. kvartal 2004 viser en nedgang i fraværet det siste året, er det fortsatt ingen reduksjon totalt sett i IA-perioden. Det er også usikkert om nedgangen er varig.

Statistikken viser også at det er det legemeldte fraværet utover arbeidsgiverperioden som har økt (i IA-perioden), mens det har vært en reduksjon i det kortere fraværet. Jo lenger et sykefravær varer, jo større er sjansen for å falle ut av arbeidslivet for godt. Det er derfor svært viktig at arbeidsgiverne får et bedre insentiv til å motarbeide sykefravær, også utover arbeidsgiverperioden.

Skjermingsordninger
Dagens skjermingsordning for personer med kroniske lidelser utvides til også å gjelde arbeidsgivers delansvar i trygdeperioden. I dag er ordningen slik at personer som har økt risiko for fravær kan unntas i forhold til arbeidsgivers plikt til å betale sykepenger i arbeidsgiverperioden.

Forsikringsordningen for småbedrifter utvides til også å gjelde arbeidsgiverens delansvar i trygdeperioden. Videre foreslås at bedrifter med en lønnsutbetaling opp til 80 ganger grunnbeløpet eller 4,7 millioner kroner (i dag 2,35 millioner kroner) skal kunne forsikre seg mot sykepengeansvaret.

I gjeldende ordning kan arbeidsgivere som har en samlet lønnsutbetaling som ikke overstiger 40 ganger grunnbeløpet forsikre seg mot ansvar for sykepenger i arbeidsgiverperioden utover tre kalenderdager. Utvidelsen representerer en fordobling av lønnstaket i forsikringsordningen i forhold til dagens nivå, slik at langt flere småbedrifter vil komme innunder ordningen.