Historisk arkiv

Regnskapsfaglig ekspertutvalg skal bistå Kredittilsynet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

68/2005

Finansdepartementet har i dag oppnevnt et regnskapsfaglig ekspertutvalg som skal bistå Kredittilsynet i kontrollen med regnskapene til børsnoterte foretak. (13.10.05)

Pressemelding

Nr.: 68/2005
Dato: 13.10.05
Kontaktperson: Espen Knudsen, telefon 22 24 45 28 / mobil 41 32 34 38

Regnskapsfaglig ekspertutvalg skal bistå Kredittilsynet

Finansdepartementet har i dag oppnevnt et regnskapsfaglig ekspertutvalg som skal bistå Kredittilsynet i kontrollen med regnskapene til børsnoterte foretak. - Ved sammensetningen av utvalget har vi lagt vekt på at utvalget skal ha en ekspertise som gir tillit og autoritet til Kredittilsynets avgjørelser i kontrollordningen, sier finansminister Per-Kristian Foss.

Kredittilsynet skal, etter lovregler vedtatt i desember 2004, føre kontroll med de børsnoterte foretakenes regnskaper og øvrige finansielle rapportering. Et sentralt hensyn bak regelverket er investorers behov for særskilt beskyttelse mot misvisende finansiell informasjon fra børsnoterte foretak. I forbindelse med lovbehandlingen forutsatte Stortinget at Finansdepartementet oppretter et ekspertutvalg som skal ha en særskilt rådgivende funksjon i kontrollordningen. Innholdet i regnskapskontrollen reguleres nærmere i forskrifter som Finansdepartementet har fastsatt i dag.

Ekspertutvalget skal gi råd til Kredittilsynet om anvendelsen av regnskapsregler i konkrete saker.

Ekspertutvalget bør ha en entydig rolle. Utvalget skal derfor bare gi råd i saker som det blir forelagt av Kredittilsynet. Det er lagt vekt på at ekspertutvalget skal ha en faglig uavhengig stilling.

Ekspertutvalget har følgende sammensetning:

  • Frøystein Gjesdal (leder), professor ved Norges Handelshøyskole, Bergen
  • Aase Aa. Lundgaard (nestleder), statsautorisert revisor (Deloitte), Oslo
  • Stig Enevoldsen (utenlandsk ekspert), Danmark
  • Erik Mamelund (medlem), statsautorisert revisor (Ernst & Young), Bærum
  • Bjørgunn Havstein (medlem), amanuensis ved Handelshøgskolen i Bodø, Bodø
  • Elisabet Sulen (varamedlem), statsautorisert revisor (Noraudit), Bergen
  • Karina Vasstveit Hestås (varamedlem), ass. direktør Norsk Hydro, Oslo
  • Jørgen Ringdal (varamedlem), konserndirektør Gjensidige Forsikring.

Departementet har også fastsatt nødvendige utfyllende forskrifter til kontrollordningen. Forskriftene gir bestemmelser om innholdet i kontrollen og om tiltak som Kredittilsynet kan iverksette for å sikre korrekt finansiell informasjon. Kredittilsynet kan gi pålegg om å korrigere feil i neste rapportering eller ved å gi tilleggsinformasjon. Hvis årsregnskap eller årsberetning avviker vesentlig fra krav i lov eller forskrift, kan Kredittilsynet pålegge foretaket å avlegge nytt årsregnskap og ny årsberetning innen en fastsatt frist.

Retningslinjer for Regnskapsfaglig ekspertutvalg

Forskrift om kontroll med børsnoterte utstederforetaks finansielle rapportering