Historisk arkiv

Ny stiftelseslov og nytt tilsyn fra nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det nye Stiftelsestilsynet blir en egen avdeling hos Lotteritilsynet i Førde fra 1. januar 2005. Den nye stiftelsesloven trer i kraft fra samme tid. (19.11)

Pressemelding

Nr.: 83 – 2004
Dato: 19.11.2004

Ny stiftelseslov og nytt tilsyn

Det nye Stiftelsestilsynet blir en egen avdeling hos Lotteritilsynet i Førde. Tilsynet heter fra nyttår Lotteri- og stiftelsestilsynet. Den nye stiftelsesloven trer også i kraft 1. januar 2005. Dette ble bestemt i statsråd i dag.

Den nye stiftelsesloven skal være mer brukervennlig og lettere tilgjengelig. Den har en del strengere regler som skal hindre misbruk av stiftelsesformen, og skal også ta vare på stiftelsers særpreg som organisasjonsform.

Loven innebærer at det skal opprettes et nytt Stiftelsestilsyn, som skal overta fylkesmennenes tilsynsansvar etter den nåværende loven. Regjeringen har besluttet at det nye Stiftelsestilsynet skal inngå i det nåværende Lotteritilsynet i Førde, men som en separat avdeling.

Mange stiftelser driver ideell virksomhet. Ved å la Stiftelsestilsynet inngå i Lotteritilsynet, vil forvaltnings- og tilsynsfunksjonene overfor det frivillige Norge styrkes. Lotteritilsynet har et ferdig utbygget administrativt apparat som vil bidra til å holde etablerings- og driftskostnadene på et rimelig nivå. Det nye tilsynet vil få navnet Lotteri- og stiftelsestilsynet, og opprettes på samme tidspunkt som loven trer i kraft.

Mer informasjon: Stiftelsesloven - lov 15. juni 2001 nr. 59


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Tone Ofstad, tlf 2224 5374
Seniorrådgiver Henning Brath, tlf. 2224 5496